God mat ur MatFröjd som inspirerar

Hushållningssällskapet utvecklar just nu appen MatFröjd. Ta del av två fräscha recept ur den här.

Appen MatFröjd som nu byggs upp innehåller en mängd smarriga recept. Det är Hushållningssällskapet Västra som sammanställer de olika rätterna och Eleonore Schütt, matkonsult, tycker dessa båda nedanstående fungerar som bra inspiration under en mathelg som ju påsken är.

Låt er väl smaka!

Kycklinginnerfilé i gräslökssås, 2 portioner

Kycklinginnerfilé är mörare och saftigare än bröstfilén och går dessutom snabbare att laga. Här får den sällskap av en krämig gräddsås med blekselleri, gräslök och franska fläktar från dijonsenap.

Ingredienser:

200 g kycklinginnerfilé
1 dl mellangrädde (ca 27 % fett)
1½ dl vatten
½ hönsbuljongtärning
½ msk dijonsenap
2 tsk vetemjöl
1 stjälk blekselleri
½ msk flytande matfett
1 msk hackad gräslök (färsk eller fryst)
1 krm salt
½ krm svartpeppar, mald
Tillbehör:
pressad potatis
grönsallad
tomat
gurka

Gör så här:

  1. Vispa ihop 1 dl mellangrädde, 1 ½ dl vatten, ½ hönsbuljongtärning, ½ msk dijonsenap och 2 tsk vetemjöl i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda ca 3 minuter.
  3. Skär 1 stjälk blekselleri i skivor.
  4. Dela 200 g kycklinginnerfiléer (dela/skär varje innerfilé i två delar).
  5. Hetta upp ½ msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt.
  6. Stek kycklingstrimlorna gyllenbruna.
  7. Lägg över kycklingen i kastrullen med såsen och tillsätt bleksellerin och 1 msk hackad gräslök.
  8. Tillsätt 1 krm salt och ½ krm mald svartpeppar.
  9. Sjud under lock 10 minuter eller tills kycklingköttet är klart utan rosa inslag.

Servera:
Alternativ till kokt pressad potatis och en sallad är pasta, gryn eller ris och valfria kalla eller varma grönsaker t ex Haricots Verts, broccoli eller ärter.

Variera:
Kycklingkött kan ersättas med griskött. Tänk på att koktiden (steg 9) anpassas så köttet blir mört. För vegetariskt alternativ ersätt kyckling med Quorn eller andra vegobitar. Ersätt gräslök med persilja eller någon örtkrydda, t ex timjan eller oregano.

Tips:
För att göra det enklare kan bryningen av kycklingköttet hoppas över. Istället läggs kycklingstrimlorna direkt i den kokande såsen och då kan 1 krm kinesisk soja tillsättas för färgen.

Citronmousse, 2 portioner

En superenkel och god mousse med bara fyra ingredienser och som passar till efterrätt, mellanmål/fika eller varför inte som en aptitretare! Lemon curd är en kräm eller marmelad som består av citron, ägg, smör och socker. Den ambitiöse kan givetvis göra egen men i detta recept används färdig lemon curd som köps på burk. Mascarpone är en krämig italiensk färskost som kan användas istället för crème fraiche eller vispad grädde till frukt, och förekommer i glass, yoghurt och i många bakverk.

Ingredienser:

125 g mascarpone
1 dl kvarg/kesella (ca 10 % fett)
½ dl lemon curd
1-2 tsk rivet citronskal
Tillbehör:
färska bär
havreflarn

Gör så här:

  1. Lägg 125 g mascarpone, 1 dl kvarg/kesella och ½ dl lemon curd i en skål.
  2. Vispa till en ganska fast mousse.
  3. Tvätta och riv citron så att det blir 1-2 tsk rivet citronskal.
  4. Blanda citronskalet lite i taget i moussen och smaka av.
  5. Fördela moussen i portionsglas.

Servera:
Dekorera med färska bär och någon typ av flarn, t ex knäck- eller havreflarn. Ett gott litet flarn får man genom att dela Dumlekolor på mitten och grädda halvorna på en plåt i mitten av ugnen 15 min i 150 °C.

Variera:
Ersätt mascarpone med naturell färskost.

Tips:
I det här receptet används färdig lemon curd som köps på burk. Men givetvis kan man göra en själv av citron, ägg, socker och smör.