Gemensamhet lyfter lantbruket

Gemensamma föreläsningar och praktiska övningar. Dessutom en chans att lära känna nya vänner. Lantbruksutbildningen i sydost söker nya vägar.

Hushållningssällskapet vill förbättra lantbruksutbildningen. Därför samkörs nu en del av utbildningen mellan skolorna i Ingelstad, Ingelstorp och Gamleby.

Under denna vecka har det varit Valldagar på Ingelstorp. Under tre dagar får regionens 35 elever en chans att träffas på samma plats och utbyta erfarenheter med varandra.

– Det är en del av vår nya strategi att samla kompetensen och skapa en bättre utbildning, säger Tova Johansson som är rektor på Ingelstorp.

Isak Gullbing från Växjö är en av eleverna som finns på plats i Smedby. Han passar på att skörda vallen under överinseende av instruktören Carl-Johan Andersson.

– Jag tycker det är en bra grej att samlas hela gänget. Dels får man en chans att köra nya maskiner – men framför allt är det bra att skapa nya kontakter. Det kan ge fördelar när man söker jobb framöver, säger Isak Gullbing.

Att förlägga tre valldagar till östkusten är också bra av praktiska skäl.

-Hos oss är vallen ofta inte klar att skörda förrän efter skolavslutningen. Nu får alla chansen att testa vilket är en klar fördel, säger Mikael Carlsson som är lärare på Ingelstads gymnasium.

Text:
Barometern
Jörgen Ström