Gårdsnära kurs – Lagar och regler vid vattenuttag

LRF Trädgård erbjuder en ny form av utbildning – ”gårdsnära kurser” – till alla Sveriges trädgårdsföretag. Kurserna ingår i LRF Trädgårds satsning ”Ökad konkurrenskraft för trädgårdsnäringen vid extremväder”. På den gårdsnära kursen får du besök av en utbildare och tillsammans går ni igenom olika ämnen relaterade till framtida extremväder.

Välkommen på kurs hemma på din egen gård
Är du osäker på vad som gäller kring vattenuttag för bevattning? Känner du dig osäker på vad som gäller när du bevattnar din trädgårdsgröda? Vill du diskutera hur du säkerställer laglig tillgång till din vattenkälla på lång sikt?

När konkurrensen om vatten hårdnar blir det viktigt att på laglig väg säkra sitt vattenuttag för bevattning, vare sig det gäller ytvatten eller borra. Vi utvärderar tillsammans ditt framtida vattenbehov i förhållande till tillgång. Oavsett om det gäller en ny eller gammal borra, att samla vatten ur ett vattendrag eller annat ytvatten så hjälper kursen dig att komma fram till den bästa lösningen för din gård!

Hur genomförs kursen?
​​​​​​Den gårdsnära kursen inleds med ett digitalt möte eller telefonsamtal (ca 1tim) där vi går igenom gårdens grundförutsättningar. Just den här gången är det tillgången på vatten som är i fokus. Vi guidar dig kortfattat igenom vattenjuridiken för vattenuttag vid bevattning. Här får du beslutsunderlag att fundera vidare på. Ska du anmäla vattenverksamheten eller söka tillstånd, eller behöver du inte göra något alls?

Därefter planerar vi in ett besök på din gård. På gårdsbesöket (ca 2-3tim) går vi igenom uppgifter kring ditt vattenbehov idag och i framtiden. Vi diskuterar tillsammans möjligheter och utmaningar kring de vattenkällor du har på din gård och hur du säkerställer att få använda dem för bevattning på lång sikt. Du får också utbildning kring hur du bör ställa upp en dokumentation för din vattenkälla och ditt uttag. Vi kommer även att titta på investeringskostnader med konkreta räkneexempel.

Deltagande på denna gårdsnära kurs kommer att ge dig kunskap och beslutsunderlag för att själv gå vidare i den juridiska processen kring vattenuttag för bevattning.

Målgrupp
För att kunna gå en gårdsnära kurs ska deltagaren äga eller arrendera åkermark samt ha F-skattsedel och sälja trädgårdsprodukter. Den som planerar starta odling ska äga eller arrendera åkermark och ha beställt plantor, fröer och annat förbrukningsmaterial för att börja odla trädgårdsgrödor (eller understödjande grödor=förberedelse av marken) 2025.

Kostnad
500 kr

Plats
På din gård