Fullt hus i riksdagen under Lantbrukets dag

Ny avancerad teknik och färska livsmedelsstrategier skapar stora möjligheter för det svenska lantbruket. Intresset är stort för Lantbrukets dag i riksdagen på tisdag 21 november - hela 170 personer har anmält sig till arrangemanget om framtidens matproduktion som arrangeras av Hushållningssällskapet och riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).

Jönköping är exemplet under dagen på hur man arbetar regionalt och ute i verkligheten med den nationella livsmedelsstrategin.

– Det är bra att vi får lyfta de erfarenheter vi har från framtagande av vår regionala livsmedelsstrategi. Det är viktigt att arbetet med de regionala livsmedelsstrategierna samverkar med den nationella för att vi ska kunna öka förutsättningarna för svenskt livsmedelsproduktion säger Anna Samuelsson, vice ordförande LRF Jönköping.

Ett annat ämne som kommer diskuteras under dagen är den nya tekniken inom lantbruket som utvecklas snabbt. Dagens lantbruk är en högteknologisk bransch. Med precisionsodling kan skördarna öka samtidigt som miljöbelastningen i form av kväve- och fosforutsläpp minskar. Ny teknik förbättrar dessutom arbetsmiljön radikalt för lantbruksföretagarna.

– När man pratar med människor utanför lantbruket är de otroligt förvånade över att vi använder satellitbilder för att styra gödselspridaren och sprutan exakt. Vinsten ligger i att rätt insats görs på rätt ställe vid rätt tillfälle. Vi ser robotarnas intåg vi är bara i startskedet av en jättespännande utveckling, säger Henrik Stadig, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet och en av föreläsarna.

Magnus Oscarsson har tidigare arrangerat Mjölkens och Skogens dag för sina riksdagskollegor. Nu har han även tagit initiativ till en dag om framtidens lantbruk och livsmedelsproduktion.

–  Att så många vill delta visar verkligen på att det är en framtidsbransch som många är engagerad i och vill lära sig mer om. Detta blir ett av de större arrangemang som varit i riksdagen, det är verkligen kul! Det händer så otroligt mycket inom denna framtidsbransch just nu med bland annat ny teknik som många inte förstår. Vi politiker måste se de möjligheter och utmaningar som finns och jobba för en framtida livsmedelsproduktion.

Riksdagsledamöter, branschföreträdare och framtidens lantbrukare — studenter från SLU — finns bland åhörarna.

Tid: 21 november. Kl. 12:00-14:45

Plats: Förstakammarsalen i riksdagen

Program finns här

Kontakt:

Jesper Broberg, förbundsdirektör, Hushållningssällskapens förbund
Telefon: 070-229 98 78

Sven Lindgren, förbundsordförande, Hushållningssällskapens förbund
Telefon: 070-349 03 99

Magnus Oscarsson, riksdagsledamot (KD)
Telefon:  072-538 41 08