Vill du sälja REKO?

I en REKO-ring säljer du dina produkter själv, utan mellanhänder. Du träffar kunder som valt att handla av just dig och får feedback direkt på dina produkter. Du handlar på en lokal marknad, med annonser som inte kostat dig ett öre.

Du har fått veta att det finns en REKO-ring i ditt närområde – men hur går det till att sälja i den? Börja med att söka upp REKO-ringen på Facebook. Oftast har ringen namn efter ort, som i REKO-ring Borås. Ansök om att få gå med i gruppen. Så snart administratören har godkänt din förfrågan om att gå med kan du vara med och sälja.

Om det inte finns någon REKO-ring i ditt område kanske det är du som kan ta initiativet till att starta en. Läs här om hur det går till att starta en REKO-ring: Starta och driva REKO-ring

Producenter annonserar ut sina varor genom inlägg i Facebookgruppen. I inlägget beskriver du din produkt, gärna med bild. Du anger pris och hur betalningen ska gå till. Köparen beställer genom kommentar till inlägget, varefter du bekräftar beställningen. Bekräfta med ett kort svar, ett ok eller helt enkelt en Gilla-markering. På det sättet görs alla affärer upp i förväg.

Tips: Variera dina svar när du bekräftar beställningarna så att inte Facebook tror att du är en robot.

Det finns inga krav på att du ska leverera en viss kvantitet eller hela året. Du kan vara med och sälja vid varje tillfälle eller bara ibland. Du kan vara med i en REKO-ring eller i flera. En del REKO-ringar har också en särskild Facebookgrupp för producenter. Där diskuterar man mer interna frågor som till exempel hur man löser belysning under den mörka årstiden eller när nästa utlämning ska ske. Producentgruppen är ett forum för enbart producenter, där sker ingen försäljning.

Den dag du ska leverera dina beställda varor kallas för utlämningstillfälle. Utlämningen sker på en plats dit det är lätt att ta sig med bil, till exempel kundparkeringen utanför en stormarknad. Utlämningen går fort och varar högst en timme. Kunden betalar kontant, med swish, kort eller faktura. Det är du som säljare som bestämmer hur betalningen ska ske.

Tips: Efter varje utlämning tas de tidigare annonserna bort för att göra plats för nästa försäljningstillfälle. Om kunden behöver kontakta dig finns det inga uppgifter kvar på Facebooksidan.  Lägg med ett informationsblad i beställningen med dina kontaktuppgifter!

Varje affär sker direkt mellan köpare och säljare. Det är säljarens ansvar att följa lagar om hantering av livsmedel och skatteregler. REKO-ringens administratörer har inget ansvar för affären. De erbjuder bara en digital handelsplats där köpare och säljare får kontakt med varandra.

Varje REKO-ring har sin egen utformning, med egna riktlinjer för hur just den ringen vill arbeta. I REKO finns inga stadgar och ingen styrelse, det är varken organisation eller förening utan en folkrörelse. Det finns dock några gemensamma grundläggande principer:

REKO:s principer

 • Endast livsmedel och direkta biprodukter från egen livsmedelsproduktion
 • Endast försäljning av egna produkter
 • Inga mellanhänder
 • Produkterna är förbeställda inför varje utlämningstillfälle
 • Varje beställning är en enskild uppgörelse mellan köpare och säljare
 • Förtroende mellan alla inblandade – ärlig och saklig dialog
 • Det ska vara gratis att delta i en REKO-ring

Vad kan man sälja?

Livsmedel och biprodukter från livsmedelsproduktionen: Grönsaker, rotfrukter, potatis, kryddor, ägg, bröd, kött, fisk, bär, frukt, mejeriprodukter, förädlade produkter, mathantverk, svamp, honung, bivax, skinn, ull, m.m. Oftast tillåter man bara försäljning av egna produkter.

Vilka kan sälja?

Registrerade primärproducenter

Registrerade livsmedelsföretag

Hobbyproducenter (privatpersoner)

Vad ska det stå i annonsen?

Beskriv ditt företag och din produkt. Ange till exempel vilken köttras eller potatissort du har. Om dina djur föds upp på naturbete, om odlingen är KRAV-godkänd, etc.

Mängd av varje produkt och pris. Har du olika produkter skriv dem gärna på olika rader i inlägget.

Färska produkter? Ange när de är skördade.

Kött? Ange om det är färskt eller fryst.

Hur betalningen går till: kontant, med swish, kort eller faktura. I förväg eller på plats.

Sista beställningsdag och tid.

Gärna en bild. Läs om bilder och om hur din annons kan sticka ut i Annonsera på Facebook

Tips: Det kan underlätta hanteringen om du packar grönsaker och rotfrukter i färdiga påsar till ett fast pris.

Fördelar för dig som producent

 • REKO är kostnadseffektivt. Annonseringen kostar ingenting
 • REKO är tidseffektivt. Du tar med dig förbeställda varor och utlämningen sker snabbt
 • Du får sälja till någon som uppskattar dina produkter, som aktivt valt att handla av just dig
 • Du kan provsälja nya produkter
 • Du kanske har en liten produktion, som är svår att sälja på annat sätt
 • Du kanske bara producerar en kort tid
 • Du kan prova på en ny verksamhet
 • Du får feedback direkt från konsumenten

Information hos Skatteverket

Skatteverket har samlat information kring vad som gäller kring försäljning via REKO-ringar utifrån din näringsverksamhet, ev hobbyverksamhet och skatteregler du bör känna till. Där hittar du också länkar till annan nyttig information på Skatteverkets hemsida.

Läs mer!