Ökning av lantbruksbaserad biogasproduktion – uppföljning och teknikutveckling

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområdenProjektet har utvärderat och följt upp gårdsbiogasanläggningarna i Sverige under åren 2018-2021. I projektet har vi arbetat med aktivt nätverksarbete mellan biogasanläggningar med syfte att utbyta erfarenheter. Resultaten ska användas för att förbättra biogasanläggningarnas prestanda genom benchmarking.

Projektets övergripande mål är att genom samverkan mellan företagare, rådgivare och forskare utveckla metoder och kunskap om effektiv skötsel och drift av biogasanläggningar som leder till ökad biogasproduktion och förbättrad klimat- och miljönytta.

I projektet har goda exempel visats upp  inom teknik och process för den lantbruksbaserade biogasproduktionen, och det har tagits fram system för egenkontroll och utveckla metoder för uppföljning. Rådgivningen och nätverksutbytet har lett till åtgärdsförslag som kan öka produktion och miljönytta samt stärka tekniken på befintliga och nya anläggningar.

Totalt var målsättningen att arbeta med 40 biogasanläggningar i Sverige. De anläggningar som är med i projektet erbjöds följande aktiviteter:

  • Rådgivningsbesök, ca 2 ggr/år
  • Gödsel- och substratanalyser per år, ca 2 ggr/år.
  • Metanläckagesökning 1 gång/år
  • Utrötningsprov av rötrest (restmetanpotential).
  • Driftsammanställningar för rapportering t. ex gödselgasstöd, miljörapporter
  • Utredningar av tekniska frågeställningar t. ex. värmeöverföring, motoreffektivitet
  • Inbjudan till årliga möten, workshops etc. och övrig information från projektet
  • Ekonomisk uppföljning
  • Fördjupning värmeutnyttjande

Färdiga rapporter från projektet

Utvärdering av projektet ökning av lantbruksbaserad biogasproduktion.pdf

Sammanfattande slutrapport Ökning av lantbruksbaserad biogasproduktion.pdf

Ekonomisk utvärdering av biogasanläggningar på gårdsniva.pdf

Värmeutnyttjande på gårdsbaserade biogasanläggningar i Sverige.pdf

Metanläckage på gårdsbaserade biogasanläggningar.pdf

Klimatpåverkan av gårdsbaserad biogasproduktion.pdf

 

Webbinarium med resultat från 6 biogasprojekt

2 december 2021

Under en heldag rymdes bland annat resultat och diskussioner om metanemissioner och hur man kan undvika dem, praktiska tips för att effektivt utnyttja värmen, och hur klimatberäkningar kan se ut för biogasanläggningar. Vi fick även en ekonomisk analys, hur man kan använda biogödsel, och höra om standarder för hygienisering. Projektet presenterade resultat från utrötningsförsök och analyser på substrat och biogödsel.

Se webbinariet här:

 

Webbinarium med fokus på ekonomi och klimat

Torsdag 5 november 2020 hölls ett webbinarium om resultaten från delprojekten om dels ekonomi på lantbruksanläggningar för biogas och dels om klimatpåverkan från biogasanläggningar.

Ekonomi på biogasanläggningar

Webbinarium med fokus på ekonomin på biogasanläggningar. Redovisning av resultaten från ekonomi-kartläggningen som gjorts inom projektet och av hur ekonomin kan se ut på flera olika typer och storlekar på biogasanläggningar; från små gårdsanläggningar till större samrötningsanläggningar. Dessutom information om bland annat gödselgasstödet och framtidsspaningar om bidrag och hur de kan påverka affärsresultaten för biogasanläggningar.

Klimat- och lagringsstudie

Förutom fokuset på ekonomi presenterades resultaten från de klimatberäkningar och lagringsstudier som gjorts på anläggningar i projektet och vi diskuterar vad som krävs för att biogas ska vara en större del av lösningen på klimatkrisen.

Projektet Ökning av lantbruksbaserad biogasproduktion

Projektets övergripande mål är att genom samverkan mellan företagare, rådgivare och forskare utveckla metoder och kunskap om effektiv skötsel och drift av biogasanläggningar som leder till ökad biogasproduktion och förbättrat klimat och miljönytta.

Webbinariet vänder sig till dig som är nyfiken på vad som krävs för att öka produktionen av biogas i Sverige, och särskilt vill veta mer om hur de som vågat satsa på en egen anläggning klarar sig. Är du intresserad av ett hållbart och cirkulärt system som både producerar energi och biogödsel och vill veta mer om dess klimatpåverkan?

Se webbinariet här:

 

Kontaktuppgifter till presentatörerna:

Cecilia Hermansson, projektledare, cecilia.hermansson@hushallningssallskapet.se,
0325-618 635

Karin Ahlberg Eliasson, karin.eliasson@hushallningssallskapet.se

Lars-Erik Jansson, lars-erik.jansson@e-au.se

John Andersson, john.andersson@jordbruksverket.se