Framtidens Grödor seminarium 2: Den grönare svenska maten – Framtidens grödor med baljväxter och spannmål i fokus

Material från seminariet

 

Åhörarkopior:

Den grönare svenska maten MH

Den nya mattallriken Nordisk Råvara 12 och 19 nov

Framtidens grödor 19 nov 2020 webbinarium CC doku

Frebaco Varför spannmålsprodukter HHS 20201117

wästgötarna Niclas Dagman 2020

hörarkopior Goda gröna exempel Elin Backman

 

Se webbinariet:  “Framtidens mat med baljväxter och spannmål i fokus”

 

 

 

Om webbinariet: Del 2  målgrupp storhushåll och restaurang -Den grönare svenska maten

Framtidens grödor med baljväxter och spannmål i fokus

Sverige har förutsättningar att producera vegetabiliska grödor med stor och intressant mångfald, smak- och näringsmässigt!

 

Vi presenterar i detta webbinarium traditionella och nya grödor med fokus på baljväxter och fullkornsprodukter; hur de smakar, kan tillagas och vilka mervärden de har – för smak, hälsa och miljö.

Lär känna de nya och traditionella svenska gröna råvarorna, t ex sötlupin, olika linser, quinoa, gröna åkerbönor, speltvete, havreris och kvarngryn m fl.
Att servera mer växtbaserad mat är både spännande och utvecklande. De offentliga kökens och restaurangernas menyer kan inspirera och visa vägen till den goda grönare maten och på så sätt bidra till hållbar utveckling, hälsa och ökad självförsörjningsgrad.

 

Program Tors 19 nov 2020 kl 13-16

 

  • Inledning och presentation av Framtidens Grödor
  • Måltider för framtiden – svenska ”nya” grödor och produkter med potential, Cecilia Sassa Corin matkonsult, och Marie Hanson hortonom, Hushållningssällskapet Västra
  • Svenska kulturspannmål med mervärden – Niclas Dagman, Föreningen Allkorn
  • Klimatsmarta matgryner från lokala bönder – Otto Andersson/Staffan Pehrson produktutvecklare från Fazer Kvarn (Frebaco)
  • Framtidens mattallrik med baljväxter och fröer från Sverige. Gunnar Backman, Nordisk Råvara.
  • Goda gröna exempel från våra offentliga kök– Elin Backlund, Måltids Sverige

 

 

Seminariet ingår i projektet Framtidens Grödor som finansieras av landsbygdsprogrammet 2014–2020 med pengar från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet kommer pågå till och med våren 2021 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen Västra, Gotland och Jönköping. Projektägare är Hushållningssällskapens Förbund.
Medfinansiär är Stiftelsen C R Prytz Donation, Axel L Larssons fond, Sparbanksstiftelsen Alfa och Swedbank.