Framtidens Grödor seminarium 1: Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

Material från seminariet

 

Åhörarkopior

Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat. Marie Hanson

Den nya mattallriken Nordisk Råvara

Framtidens Grödor Stefan Uddin

Framtidens grödor baljväxter o quinoa. Per Modig

Framtidens grödor bovete. Per Modig.

Framtidens mat åhörarkopior Cecilia Corin

 

 

Se webbinariet:  “Att odla framtidens grödor grönare svensk mat”

 

 

Om webbinariet:  Del 1 – målgrupp odlare    Den grönare svenska maten

Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

 

Quinoa, Sötlupin, linser, Emmer och andra kulturspannmål. Åkerbönor, bovete och olika ärter. I Sverige finns förutsättningar att producera en stor och intressant mångfald av både nya och äldre sorter av baljväxter och spannmål.
Men hur fungerar det att odla dem och finns det avsättning?

 

Hushållningssällskapets duktiga växtodlingsrådgivare, odlare och företagare inom branschen delar med sig av kunskap och erfarenhet i detta webbinarium.

Målgrupp: Odlare, blivande odlare, förädlare, pedagoger inom området eller andra som vill veta mer om dessa intressant grödor – ur odlingssynpunkt och som framtidens mat.

Seminariet ingår som en del i projektet ”Framtidens grödor – traditionella men okonventionella grödor till framtidens konsumenter”. I projektet har även demoodlingar genomförts och fältvandringar anordnats. 

 

Program Tors 12 nov 2020 kl 13-16

 

  • Inledning och presentation av Framtidens grödor. Marie Hansson, hortonom, Hushållningssällskapet Västra 
  • Framtiden grödor – framtidens mat – Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra 
  • Framtidens mattallrik. Gunnar Backman från Nordisk Råvara berättar om hur de tror våra måltider kommer förändras.
  • Sötlupin – en digital fältvandring med Stina Movits, Hushållningssällskapet Jönköping 
  • Gråärtor – digital information med odlare Emil Olsson på Slätte gård utanför Töreboda, Stina Månsson och Marie Hanson, Hushållningssällskapet Västra
  • Att odla, sälja och använda linser och kultursorter – Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Gotland, Curt Niklasson odlare. 
  • Att odla och sälja olika trädgårdbönor, ärter, kikärter, åkerbönor, quinoa – Per Modig, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Skåne och odlare på Fargraslätt berättar om odlingsförutsättningar, skörd och försäljning.
  • Bovete en intressant nischprodukt – Wermlands Bovete är först med att odla bovete kommersiellt i Norden. Anders Nilsson berättar varför och hur de startade, hur de idag utvecklat sitt företag och hur de säljer sina produkter. 
  • Avslutning

 

Seminariet ingår i projektet Framtidens Grödor som finansieras av landsbygdsprogrammet 2014–2020 med pengar från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet kommer pågå till och med våren år 2021 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen Västra, Gotland och Jönköping. Projektägare är Hushållningssällskapens Förbund.

Medfinansiär är Stiftelsen C R Prytz Donation, Sparbanksstiftelsen Alfa och Swedbank och Axel L Larssons fond