Fiskaren i skolan

Lärare i åk 4–9 – Anmäl din klass till ett digitalt studiebesök!

Här anmäler du dig!

Digitala studiebesök för åk 4–9

Under höstterminen 2023 erbjuder vi en serie av kostnadsfria digitala studiebesök där du som lärare i åk 4-9 och din klass får träffa yrkesfiskare och besöka olika företag inom fiskerinäringen. Ett enkelt och roligt sätt att ge eleverna ökad kunskap om svenskt yrkesfiske och fisk som livsmedel!

De digitala studiebesöken sker via Microsoft Teams, där du enkelt kopplar upp dig och eleverna i klassrummet. Varje besök tar ca 45 min och inleds med en livesänd rundvandring eller en kort film och därefter får klassen träffa och ställa frågor till medverkande yrkesfiskare och representanter från företagen.

De digitala studiebesöken är en del av Fiskaren i skolan, en satsning som finansieras av Västra Götalandsregionen.

Du som är lärare kan anmäla din klass till alla eller ett valfritt urval av de planerade studiebesöken:

1. Yrkesfiske i Vänern: 25 aug, kl. 9.00-9.45
Följ med Anders Jonsson, som är yrkesfiskare vid Spiken i Vänern. Anders visar runt i Spikens fiskeläge och berättar om vad en yrkesfiskare arbetar med under olika delar av året, visar båtar och redskap som används i fisket.

2. Sillfabriken Sweden Pelagic på Ellös: 4 sep, kl. 9.00-ca 9.45
På fabriken i Ellös tar man hand om sillen från fiskefartygen. Följ fisken från fiskefartyget och in i fabriken.

3. Konservfabriken Klädesholmen Seafood: 20 sep, kl. 9.00-9.45
Här får ni fortsätta sillens resa från fabriken i Ellös till färdig produkt i glasburk. Följ med in i fabriken som tillverkar sillen.

4. Fiskauktionen i Göteborg: 2 okt, kl. 9.00-10.00
Tidigt på morgonen levereras fisk och skaldjur från yrkesfiskare runt om i landet till fiskauktionen i Göteborg. Ta med klassen på ett digitalt besök och träffa Linda Frithiof på Sjömatsfrämjandet, som berättar om hur det går till på en fiskauktion och vilka olika sorters fisk som finns där.

5. Yrkesfiske i Vänern: 11 okt, kl. 9.00-9.45
Följ med Boris Åström, som är yrkesfiskare på Torsö i Vänern. Boris visar runt och berättar om vad en yrkesfiskare arbetar med under olika delar av året, visar båtar och redskap som används i fisket.

6. Löjromsfiske i Kalix: 23 okt, kl. 9.00-9.45
Kalix Löjrom är ett unikt livsmedel som enbart kan utvinnas ur fisken siklöja fångad i Bottenvikens bräckta vatten. Här får ni träffa Teija Aho som är vd och yrkesfiskare.

7. Pelagiskt fiske på Västkusten: 10 nov, kl. 9.00-9.45
Följ med Fredrik Gustafsson som är yrkesfiskare på Västkusten. Fredrik visar runt på sitt stora fartyg Carmona och visar olika delar av båten och fiskeredskap.

8. Bua Shellfish: Förädling av räkor och kräftor: 22 nov, kl. 9.00-9.45
Här får ni följa med och se hur de ångkokar havskräftor och humrar samt hur de kokar och maskinskalar räkor. Magnus Nilsson, marknadsansvarig, berättar och svarar på frågor.

9. Räktrålare på Västkusten: 8 dec, kl. 9.00-9.45
Träffa Gustav Grundén som är yrkesfiskare på trålaren Grace. Han fiskar havskräfta, räka och fisk med hemmahamnen i Fiskebäcks hamn i Göteborg.

>>>Anmäl dig här

Kontakta oss för mer information:
Sabina Hualpa Blomgren
Telefon 0511-248 39 | SMS 070-2263706
sabina.blomgren@hushallningssallskapet.se
eller
Moa Ekman
Telefon: 0521-725526 | SMS: 0790-989697
moa.ekman@hushallningssallskapet.se