Distansavtal och kassaregister – vad är det som gäller?

Skyldigheten att använda kassaregister gäller vanligtvis för all kontantförsäljning (kontant betalning, kontokort eller Swish). Det innebär att all försäljning ska registreras i ett godkänt, tillverkardeklarerat kassaregister. Men det finns undantag:

  • Om din kontantförsäljning under ett beskattningsår är mindre än fyra prisbasbelopp inklusive moms (182 000 kr för 2018)
  • Om du säljer genom distansavtal

Ett distansavtal är ett avtal som du och kunden kommit överens om utan att ni träffats personligen. Avtalet ska innehålla uppgifter om vad som säljs, i vilken mängd och till vilket pris. Du och kunden gör upp affären genom kommunikation på distans, till exempel e-handel, telefon eller Facebook. Det du säljer genom REKO behöver alltså inte registreras i ett kassaregister. Det spelar ingen roll om kunden betalar kontant vid leveransen, det räknas ändå som ett distansavtal eftersom affären gjordes upp på distans (till skillnad från torghandel och butiksförsäljning). Läs mer om distansavtal och undantag från kassaregister på Skatteverket.se

Swish, kort eller kontant?

Beskriv i annonsen hur du vill ha betalt: kontant, faktura, kontokort eller Swish. Swish är ett bekvämt sätt att betala och används allt oftare. Det gör det också lätt att betala i förväg. Många producenter tycker dock att det är enklast (och bäst för uppföljning av gjorda affärer) om alla betalningar sker på själva utlämningsdagen. Swish för företag kan ge ett mer professionellt intryck, även om det kostar en slant.

Tips! Skriv i annonsen om du accepterar kontanter och om du i så fall vill ha jämna pengar. Ingen växel alltså!

Tips! Lämna ut Swishnumret först på utlämningsdagen för de kunder som vill betala i förväg. Skriv detta i annonsen!

Kvitton

Du måste alltid erbjuda dina kunder ett kvitto, antingen handskrivet eller från ett elektroniskt kassasystem (till exempel iZettle). Betalar kunden med kort måste du erbjuda kvitton både på köp och för korttransaktionen. Har kunden betalat i förväg, är det datum för betalning som ska stå på kvittot, även om leveransen sker senare. Spara en kopia på kvittot till din bokföring.

Tips! Många kunder tackar nej till kvitton. För att kunden ska veta vem som är säljare kan du lägga med ett informationsblad med kontaktuppgifter i beställningen.

Moms

Se till att du räknar med rätt moms. Momsen på livsmedel är 12 %, på de flesta andra varor 25 % (2018).

Bokföring

Bokföringslagen säger att kontanta inbetalningar ska bokföras senast följande arbetsdag. Det enklaste sättet är bokföring enligt kontantmetoden. Kontantmetoden används ofta av enskilda företag med en nettoomsättning på mindre än tre miljoner kr per år. Om nettoomsättningen under året kommer att överstiga 3 miljoner kr är man skyldig anmäla övergång till faktureringsmetoden till Skatteverket. Läs mer om kontant- och faktureringsmetoden på Skatteverket.se.