Vill du handla REKO?

 Minska matsvinnet – En krokig morot är lika bra mat som en rak!

Har du hittat en REKO-ring så hittar du också lokal mat med känt ursprung. Du kommer att kunna handla och äta efter säsong och du får själv träffa den som producerat din mat. Dessutom kan du handla från flera producenter vid samma tillfälle och hämta dina varor på en plats som det är lätt att ta sig till.

Du har fått veta att det finns en REKO-ring i ditt närområde – men hur går det till att handla? Börja med att söka upp REKO-ringen på Facebook. Oftast har ringen namn efter ort, som i REKO-ring Borås. Ansök om att få gå med i gruppen. I vissa ringar frågar administratören om du vill gå med i gruppen för att köpa eller sälja, innan du läggs till som medlem.

När du är medlem i gruppen kan du se alla inlägg i flödet. Försäljning kan ske regelbundet, till exempel varannan torsdag, eller då och då utifrån tillgång på varor. Inför varje försäljning annonserar producenterna ut sina varor i inlägg, med pris och information om hur betalningen går till. Du beställer genom kommentar till inlägget och producenten bekräftar din beställning. Alla affärer görs upp i förväg, du kan alltså inte handla på plats.

Den dag du ska hämta dina beställda varor kallas för utlämningstillfälle. När utlämningstillfället närmar sig får du en påminnelse genom Facebook. Utlämningen sker på en plats dit det är lätt att ta sig med bil, till exempel kundparkeringen utanför en stormarknad. Utlämningen går fort och varar högst en timme. Se till att vara i tid. Du betalar kontant, med swish, kort eller faktura. Det är säljaren som bestämmer hur betalningen ska ske och om du betalar på plats eller i förväg.

Varje affär sker mellan köpare och säljare. Det är säljarens ansvar att följa lagar om hantering av livsmedel och skatteregler. REKO-ringens administratörer har inget ansvar för affären. De erbjuder bara en digital handelsplats där köpare och säljare får kontakt med varandra.

Fördelar för dig som konsument

  • Du hittar lokal mat med känt ursprung
  • Du handlar och äter efter säsong
  • Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat
  • Du kanske till och med kan besöka produktionsstället efter överenskommelse
  • Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans
  • Du stöder den lokala ekonomin
  • Du träffar andra konsumenter med intresse av lokal mat
  • Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar
  • Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda
  • Allt som produceras utnyttjas: en krokig morot är lika bra mat som en rak

Vad gör jag om det inte finns någon REKO-ring i mitt område?  Läs om hur det går till att starta en REKO-ring: Starta och driva REKO-ring