Fiskodling – på torra land

Pilotprojekt ska ge mer röding åt folket. Hushållningssällskapet har sökt projektpengar för att starta Arctic Maritime Fishfarm.

Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten har under många år odlat sättfisk, småfiskar som planteras ut i sjöar och vattendrag för att växa till sig, på flera anläggningar i Norrbotten. Nu vill man ta nästa steg – och börja odla matfisk.

– Vi ser att det behövs mer fisk i framtiden. Haven är hårt belastade och all odling av fisk och skaldjur ökar, säger Mikael Kivijärvi, vd på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Därför har man nu sökt pengar till pilotprojektet Arctic Maritime Fishfarm.

– Om förutsättningarna finns och vi har en aktör redo kan det gå snabbt, säger Kivijärvi.

Tanken är att frångå principen att odla fisk i kassar i vattnet och istället flytta upp odlingarna på torra land, där fisken får växa till sig i stora bassänger.

– Det är mycket bättre för miljön. Det krävs att vi löser vattenförsörjningen på ett bra sätt och skapar ett slutet system där vattnet renas och cirkulerar.

– Här finns grön el, låga energipriser, rent vatten och ett klimat där kylan hämmar bakteriefloran.

Förutsatt att finansieringen löser sig letar nu Hushållningssällskapet en eller ett par industritomter i Luleå – eller någon annan stans i Norrbotten.

– Det krävs lämplig mark, men också vatten och el. Det kommer att gå åt mycket energi för att pumpa runt vattnet och vi hoppas på ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet kring tekniken, säger Kivijärvi.

Troligtvis blir det fjällröding som kommer att odlas i Hushållningssällskapets verksamhet.

– Det bedrivs odling av fjällröding på ett par ställen och vi vet att det går bra att driva i kassar, säger Mikael Kivijärvi.