Lustfylld upptäcksfärd bland gotländska fiskar

Hjälp havet att återfå sin ekologiska balans genom att äta rätt sorts fiskar. Med läckerheter som rökt näbbgädda, tartar av id och friterad skarpsill är det lätt att äta hållbart.

Riina Noodapera är projektledare på Hushållningssällskapet Gotland och har i många år arbetat tillsammans med fiskare, butiker och restauranger för att lyfta det kustnära, småskaliga fisket på Gotland. Nya provtagningar från de fyra senaste åren visar att den gotländska fisken ligger långt under gränsvärdena för miljögifter.

-Det är fritt fram att äta flundra, id och piggvar även för gravida, berättar Riina.

Johannes Klingvall är en av ett tjugotal kustnära yrkesfiskare på Gotland som fiskar de lokala arterna som finns i hållbara bestånd.

-Skarpsill fiskar vi under vintern, id i april, näbbgädda i maj och så flundrorna som är mest välmatade i augusti-september.

På restaurangen på Stora Karlsö låter kocken Liv Marend gästerna upptäcka de lite ovanliga fiskarterna.

– Är det hållbart att äta får vi kockar se till att det blir gott, lovar Liv.

Vad sägs om pankofriterade idburgare med chilimajo, barsnacks av rejvfisken näbbgädda med inbyggda glowsticks eller klassiker som piggvar med skirat smör och pepparrot?

Hållbart blir njutbart.

Här kan du läsa broschyren Ät mer fisk fran Gotland.