Hushållningssällskapet Sjuhärad Press

Fem Sparbanker i unikt samarbete

– Vi vill ge våra lantbrukare optimala förutsättningar för att lyckas med sina skördar, säger Jonas Bodenhem, vd Hushållningssällskapet Sjuhärad, och det gör vi genom att fortsätta utföra fältförsök av högsta kvalitet. Både Sparbanken och Hushållningssällskapet har under lång tid gjort stor skillnad för jord- och skogsbruket i Sjuhärad, så steget till ett samarbete är inte långt.

I januari startade Hushållningssällskapet Sjuhärad ett treårigt projekt tillsammans med Sparbanken Sjuhärad, Sparbanken Tranemo, Ulricehamns Sparbank, Sparbanken Alingsås och Mjöbäcks Sparbank. Fokus för projektet är att stärka kunder, medarbetare och elever i ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart företagande genom att utveckla och förmedla kunskap. Satsningen tryggar utvecklingen av forskning och fältförsöksverksamheten på Rådde gård, så att lantbrukare i Sjuhärad ska ha fortsatt tillgång till lokala försöksdata.

– Det ingår två seminarier i projektet, berättar Jonas. Det första hölls i mars i Borås och handlade om det digitala lantbruket och framtidens foder. Föreläsare var Oleksiy Guzvha, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, och Ola Hallin, försöksledare på Hushållningssällskapet Sjuhärads försöksanläggning Rådde gård. Dessutom kommer Sparbankens rådgivare att föreläsa för gymnasieeleverna i åk 3 på Strömma Naturbrukscentrum. Eleverna kommer få med sig kunskap om både privat- och företagsekonomi så att de ska kunna förverkliga sina drömmar och bli morgondagens gröna företagare.

Fem fältförsök ingår i projektet och kommer undersöka torktålighet, påverkan på förlängd växtsäsong pga klimatets förändring, ökad effektivitet av tillförda insatsmedel och management med att utföra alla insatser vid rätt tidpunkt. Försöksstationen och dess personal på Rådde gård utanför Länghem är unik med sina kunskaper och erfarenhet inom fältförsök i vall och grovfoderförsök. Rådde gård är en av tre basplatser i södra och mellersta Sverige för vallsortprovning. I vallsortprovningen testas årligen ca 70 sorter vallgräs och vallbaljväxter. Försöksverksamheten är inriktad mot vall och grovfoder, men det finns också försök inom spannmål och skog samt utfodringsförsök med vallfoder på gårdens djur.