Farmer Time – tar gården till klassrummet

Är du mjölkproducent, grönsaksodlare, fårbonde eller något där emellan och vill dela kunskap med skolklasser? Då vill vi komma i kontakt med dig!

I snart 25 år har Hushållningssällskapet drivit projektet Skolträdgårdar – gröna rum på schemat i Norrbotten. Samarbetet erbjuds till skolor i Norrbottens inlandskommuner där många har fått hjälp och stöd med att starta upp egna odlingar.

Nu vill vi erbjuda våra skolor Farmer Time – korta regelbundna digitala videosamtal mellan en skolklass och en lantbrukare under ett läsår. Kunskapsförmedlande, relationsbyggande och enkelt! Lantbrukaren ger barnen möjlighet att se vad som händer på en gård under året och svara på frågor och funderingar.

Bakgrund
Allt färre barn och unga har idag en naturlig relation till lantbruk. I samhället överlag är det ökande avståndet mellan konsument och det vi äter ett återkommande dilemma.

Hur går det till?
Enkelt förklarat så matchas en skolklass och en lantbrukare ihop och genomför ett ca 10 minuter långt videosamtal 1–2 gånger i månaden. Skolklassen får följa lantbrukaren över året. Lärarna får möjlighet att använda gården som en pedagogisk resurs.

Vem får vara med?
Skolklasser i kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Övertorneå, Överkalix och Haparanda. Förskoleklass upp till gymnasiet är välkomna att vara med. Nivån på samtalet bestäms utav läraren och lantbrukaren. Att vara med i Farmer Time är kostnadsfritt för skolorna. De lantbrukare som deltar i projektet bidrar med sin tid ideellt.

Kontakta Farmer Time ambassadören Eva S Andersson (eva.andersson@hushallningssallskapet.se) på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten eller läs mer här: Farmer Time | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)