Eleverna stöttas av stjärntränaren Stig Wiklund

Han har hjälpt idrottare till guld på OS, VM och SM. Nu ska supercoachen hjälpa eleverna på Nordviks naturbruksgymnasium att bli stjärnor på andra arenor – i en helt unik satsning på personlig utveckling från Hushållningssällskapet.
– Det här är ett genidrag, säger Stig Wiklund, mental tränare.

Stig Wiklund har jobbat med mental träning i snart 30 år. Han arbetar både med organisationer, företagsledare och privatpersoner men också – och det är för det arbetet han framför allt blivit känd – med ett flertal svenska idrottare i den absoluta världseliten. Namn som Helena Ekholm, Johan och Anna Olsson samt Johnny Takter känns igen bland klienterna – men också nya stjärnskott som William Poromaa och Frida Karlsson. Nu ska han hjälpa eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasium Nordvik att utvecklas som personer.

– Utmaningen kittlar, jag tycker att det här är jättespännande. Med det här ska eleverna växa som människor och bli starkare. Det här kommer de att ha nytta av hela livet, säger Stig Wiklund.

Varför behövs det här?

– Det här initiativet känns oerhört inspirerande. Min erfarenhet är att många ungdomar i dag tror inte på sig själva, det finns både självtvivel och oro.

Har det förändrats?

– Jag upplever att pressen och stressen är större nu, det har blivit tuffare. Då tror jag att det blir ännu viktigare att förstå sig själv och andra. Därför tycker jag att det Nordvik gör nu är så intressant, jag tror att det här initiativet kommer att bli historiskt. Det är fantastiskt bra och jag är djupt imponerad av idén – det måste jag verkligen få säga.

Hushållningssällskapet Västernorrland driver Nordviks naturbruksgymnasium och verkställande direktören Frederik Innala är mycket nöjd med att kunna erbjuda eleverna möjligheten att jobba med sig själva.

– Det känns jättebra, Stig har ju på fötterna. För oss handlar det om att förbereda våra elever för framtiden och jag tror verkligen på det här konceptet, säger Innala.

Hur kommer det att gå till rent konkret?

– En elev som går tre år hos oss kommer att träffa Stig sammanlagt tolv gånger, två gånger varje termin. I slutet av varje föreläsning lämnar han över en handfull mentala övningar som ordinarie personal sedan jobbar vidare med eleverna kring. Det känns som ett bra upplägg och det kommer att ske en hel del interaktion kring vilka saker som ska tas upp mellan eleverna och Stig.

Varför gör ni det här?

– Det handlar om samma sak som det alltid gjort för Hushållningssällskapet, utvecklingsarbete. Vi vill känna att våra elever är självsäkra, trygga personer med en balanserad livssyn när de lämnar oss och vi tror att det här kommer att bli riktigt bra.

För ytterligare information:
Stig Wiklund, mental tränare, 070-5818922
Frederik Innala, vd Hushållningssällskapet Västernorrland, 070-8194666