Den prisbelönta matlagningsappen MatGlad

Efterlängtad uppföljare till hyllad receptapp görs mer tillgänglig med nya funktioner

Pressmeddelande 2022-03-15 

Den prisbelönta matlagningsappen MatGlad har sedan lanseringen för snart 10 år sedan blivit en naturlig del av vardagen för många som lever med olika former av kognitiva funktionsvariationer. Målet med appen är att på ett lättillgängligt, inspirerande och modernt sätt öka matglädjen, självständigheten och självförtroende i köket, samtidigt som man ger användarna större möjligheter att påverka och planera sina måltider. Idag har MatGlad drygt 200 000 användare och har belönats med bland annat Sveapriset och Post- och Telestyrelsens Innovationspris. Efter nya anslag från Allmänna Arvsfonden kan Hushållningssällskapet Västras matkonsulter tillsammans med FUB Göteborg fortsätta utveckla den populära appen med mängder av nya recept och efterlängtade funktioner. Nu väntar tre års utvecklingsarbete tillsammans med samarbetspartners, styrgrupp, referensgrupp och alla testare. Den nya, uppdaterade appen kommer att heta MatGlad 2.0.

_____________________________________________________________________________
MatGlad används förutom av personer med kognitiva funktionsvariationer och inom LSS- och funktionshinderverksamhet av många fler. Appen används även i skolans hem- och konsumentkunskap, av barn som vill börja laga mat, ungdomar som flyttar hemifrån och av vuxna som av olika anledningar behöver lite extra stöd. Med MatGlad blir man mer självständig i köket, något som tidigare varit omöjligt för många av användarna. Över tid har önskemålen om ytterligare anpassningar för att underlätta utkristalliserats.

 

–  Den nya versionen kommer att bli tillgänglig för ytterligare en viktig målgrupp genom att vi tillför talsyntes, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet. Det underlättar inte bara för dem med synnedsättning och läs- och skrivsvårigheter, utan även dem med svenska som andraspråk. Dessutom kommer vi att tillföra mjölk- och glutenanpassade, vegetariska, miljöanpassade och näringsberäknade goda recept, liksom nya sökfunktioner och flera möjliga inställningar. Efterfrågan är mycket stor på alla dessa områden och kommer att bidra till ökad livskvaliteten hos många fler!

 

Idag omfattar MatGlad-familjen totalt 3 appar (MatGlad, MatGlad-helt-enkelt, TAKK-för-maten), kokboken MatGlad, MatGlad e-skola och konceptet Välkommen-på-middag som sprider matglädje och inspirerar till ett mer socialt liv. Senaste familjemedlemmen är spelappen GoGlad som på ett lekfullt sätt gör livet rörligare och roligare för personer med funktionsvariationer. Apparna finns att ladda ner utan kostnad från AppStore och GooglePlay, till surfplatta, smartphones och dator.

Initialt finansierades MatGlad med medel från Allmänna Arvsfonden, därefter har utvecklingen varit möjlig främst genom vinster av olika innovationspriser. De nya anslagen från Allmänna Arvsfonden kommer att få stor betydelse för både befintliga och nya användare under lång tid.

________________________________________________________________________________________ 

FAKTA    l    Om MatGlad

MatGlad bidrar till att öka matglädjen och ger inspiration kring mat och måltider, livsmedelsval och tillagning. MatGlad-konceptet med sina olika delar är ett kognitivt hjälpmedel för både personal inom LSS, anhöriga och personer med kognitiv funktionsvariation i hela landet. MatGlad bidrar genom sina olika delar så att de med kognitiva funktionsvariationer får självförtroende och blir mer självständiga i sin vardag.MatGlad har rönt stor uppmärksamhet nationellt och har hittills mottagit utmärkelser som bl.a. Arvsfondens Guldkornspris (2015), Post- och Telestyrelsens innovationspris (2015), Sveapriset (2015), Västra Götalandsregionens Folkhälsopris (2017), Årets samhällsentreprenör (2019) och Lätta att sprida-priset (2019). Apparna har också nominerats till Guldlänken (2016), Publishingpriset (2018) och Årets Eldsjäl (nominerad var Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet Västra, 2020).

Du hittar all information du behöver om MatGlad och hela MatGlad-familjen på matglad.nu

MER INFORMATION
Margareta Frost-Johansson
Projektledare och utvecklingsledare, Mat & hälsa
Hushållningssällskapet Västra
Telefon, direkt: 0521-72 55 60
E-post: margareta.frost@hushallningssallskapet.se