Chans till Kvalitetsmässans ”Sveapris” för kokboksappen Matglad!

Hushållningssällskapet Väst och kokboksappen Matglad är ett av tre nominerade företag som tävlar om Sveapriset, 500 000 kronor till årets bästa innovationsidé.  Priset delas ut på Göteborgsoperan den 3 november. SveaPriset är en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbundet, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna.

Det råder ingen brist på recept och mattips, men hittills har det inte funnits några som fungerat för människor med intellektuella funktionshinder. Den bristen har Hushållningssällskapet Väst åtgärdat genom appen Matglad, som blivit en succé med mer än 11 000 nedladdningar och nu används i hela Sverige.

– Det här är en oerhört åsidosatt grupp. Det har inte gjorts mycket varken för brukare eller för personal, säger Margareta Frost-Johansson, avdelningschef på Hushållningssällskapet.

Vid en hastig blick kan Matglad se ut som vilken matapp som helst, men under ytan finns ett pedagogiskt upplägg som fungerar för den här gruppen. Steg för steg beskrivs med enkla texter, bilder och filmer vilka verktyg och ingredienser som behövs och hur maten ska lagas. Via telefonen får man en inköpslista att ta med till affären.

Matglad har visat sig fungera inte bara för brukare som har eget boende utan också på LSS-boenden. Om man vinner Sveapriset kommer de 500 000 kronorna att användas för att e-baserad utbildning och handledning för personalen. Målgruppen behöver stöd och hjälp för att komma igång därför är personalen en viktig resurs men även ur ett långsiktigt hälsoperspektiv behöver målgruppen stöd och stimulans från personalen.

– Mat och matlagning har stor social betydelse i våra liv, för den här gruppen ger det också motorisk övning. Dessutom stärks självkänslan när man kan laga sin egen mat, säger Margareta Johansson-Frost.

Sammanfattning:

Matglad – appen som gör det roligt och enkelt för alla att laga mat!
Matglad är en helt ny variant av digital kokbok på lätt svenska som är banbrytande i sin pedagogik och plattform. Matglad-appen har härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som laddas ner till telefonen eller till surfplattan. En vidareutveckling är appen Matglad helt enkelt – som baseras på bilder, film och tal. Nu planeras även för E-skolan Matglad!
Läs mer på www.matglad.nu

Styrgrupp

MatGlad styrgrupp:
• Hushållningssällskapet Väst: Margareta Frost-Johansson och Eleonor Schütt
• Borås Stad: Birgitta Toll
• Alingsås Kommun: Lotta Persson
• KOM design: Per Fång
• Wopii development: Niklas Meyerson och Hjalmar Lindskog

Alla i styrgruppen beskriver Matglad som ett av det bästa projekt de någonsin arbetat med. Så här identifierar de framgångsfaktorerna:

En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
Alla i projektgruppen har olika kompetenser. Samtliga delar är nödvändiga, och respekten för varandras kunskap är stor.
Brukarna är i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.
Kontaktperson:

Margareta Frost-Johansson, avdchef, projektledare

Hushållningssällskapet Väst

Telefon: 0521-72 55 60