Workshop – tillverka hårdost av komjölk

21 februari, 2019

Ort: Borås, Sjuhärad

Produktutveckling ger ökad lönsamhet för småskaliga mejeri. Välkommen på en workshop om hur du tillverkar hårdost av komjölk!

”Ostressad mjölk är god mjölk och god mjölk gör en god ost”. Det låter enkelt när tidigare ostmästare Göran Nyström beskriver varför just svensk mjölk är extra lämplig att använda för att tillverka hårdost. Göran från Nyströms Smak, leder oss i workshopen där vi får grundkunskaperna i att ysta ost. Vi vänder oss till mjölkproducenter som redan driver småskaligt mejeri eller har för avsikt att starta och som är intresserade av ystning.

Program

Program i pdf-format finns här >>>

09.00 Registrering och frukostmacka
Gröna Möten och Lokalproducerat i Väst hälsar välkommen.

09.20 Information om EU-projekt REFRAME
Lokalproducerat i Väst berättar om deras satsning i kompetenshöjande aktiviteter för att öka tillväxt och lönsamhet för småskaliga producenter.

09.30 – 17.00 Workshop hur du ystar ost
Vi lär oss de olika osttyperna, ostkulturer, mjölkråvarans betydelse. Göran Nyström går också igenom teoretiskt stegen i ystningsförloppet. Därefter får deltagarna praktiskt genomföra de olika momenten i liten skala. Vi går också teoretiskt och kortfattat igenom hur du smakbedömer ost samt även efterbehandling av hårdost.

Detta är ett samarrangemang mellan Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Workshopen görs inom ramen för EU-projektet REFRAME.

Anmäl dig enkelt genom att registrera dig under evenemanget på www.gronamoten.se senast 14 februari 2019. Workshopen är kostnadsfri och förtäring ingår. Uteblivelse debiteras med 300:-.

Vid frågor kontakta Cecilia Faktus, Lokalproducerat i Väst, cecilia@lpiv.se, 0733-79 41 34

   

Dela sidan

Fler evenemang

Kalender

februari 2019
MTOTFLS
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
  1. Vilt och skog i torkans spår, Asta gille

    Ort: Stora Aby
  2. Motorsågskurs A+B

    Ort: Gamleby
  3. Studiebesök CNH med Tjust gille

    Ort: Överum
  4. Mat med sötlupin och bondböna/åkerböna – närproducerad proteinråvara

    Ort: Uddevalla
  5. Årsmöte Dalbo Hushållningsgille

    Ort: Nuntorp
  6. Handelsvägar för småskaliga och lokala producenter

    Ort: Villa Strömsfors, Svenljunga
  7. Årsmöte Stångenäs Hushållningsgille

    Ort: Brodalen
  8. Studiebesök – vertikalodling inomhus

    Ort: Tibro
  9. Mat för fullvuxna

    Ort: Uddevalla
  10. Årsmöte Norra Vedbo

    Ort: Linderås församlingshem
  11. Workshop – tillverka hårdost av komjölk

    Ort: Borås, Sjuhärad
  12. Årsmöte Uppvidinge- Norrvidinge hushållningsgille

    Ort: Åseda
  13. Årsmöte Tveta härad

    Ort: Tillandzgården Rogberga
  14. Landsbygdsfrukost: Odla bin och skörda honung – Lokala Hushållningssällskapet Nederluleå-Luleå stad

    Ort: Örnvik Hotell & Konferens
  15. Årsmöte Kungälvsbygdens Hushållningsgille

    Ort: Kareby
  16. Informationskväll – viktigt att veta inför SAM 2019

    Ort: Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster
  17. Årsmöte Skellefteortens hushållningsgille

    Ort: Tjärns bönhus
  18. Mat med sötlupin och bondböna/åkerböna – närproducerad proteinråvara

    Ort: Stockholm
  19. Årsmöte Skellefteortens hushållningsgille

    Ort: Tjärns bönhus
  20. Årsmöte Kullings Hushållningsgille

    Ort: Vårgårda