Mat med sötlupin och bondböna/åkerböna – utbildningskväll

25 april, 2019

Ort: Uddevalla

Mat med sötlupin och bondböna/åkerböna – närproducerad proteinråvara

Allt fler gäster efterfrågar större inslag av den gröna maten för att värna om miljö och hälsa, av etiska skäl eller för att det är gott, väcker nyfikenhet och ger en intressant variation. Både sötlupin och bondbönor har god smak, värdefulla egenskaper och en stor potential att förädlas.

Välkommen till en kreativ kväll med dessa bönor i fokus!
Tid: torsd 25 april 2019 kl 17.00-21.00. Vi har ett fåtal platser kvar!
Anmälan snarast till cecilia.corin@hushallningssallskapet.se, 0521-72 55 61.
Ange namn, mailadress, telefon, arbetsplats, titel, ev specialkost. Vi skickar bekräftelse till de som får plats.
Plats: Hemkunskapslokalen, Ramnerödsskolan, Boxhultsvägen 18, Uddevalla

Medtag bekväma skor och förkläde. Begränsat antal platser. Träffen är kostnadsfri, anmälan är bindande. 500 kr debiteras vid avanmälan utan eller då deltagare uteblir.

Bondbönor, bönmjöl och tempeh på svenska lupiner och ärter finns till försäljning i mindre mängder.

Program

  • Mega Legume – ett projekt i tiden.
  • Att odla, förädla och laga mat med sötlupin och bondbönor i Sverige.
  • Gemensam matlagning med gröna bondbönor, mogna sötlupiner och bondbönor samt bondbönsmjöl.
  • Avsmakning och erfarenhetsutbyte.

Inom ”Mega Legume” har odlingar genomförts, råvarornas egenskaper för att förädlas till snacks, pasta och köttsubstitut har undersökts. Vi har provlagat bönor och bönmjöl samt samlat matidéer.

Medverkande:
Marie Hanson, hortonom samt Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Väst
Marcus Nordgren, Svensk-fava (som bl a skalar bondböna och mal bondbönsmjöl)
Karlien De Temmerman, Så Fungy (som bl a gör tempeh på sötlupin)

Skriv ut inbjudan som Pdf »

 

     Projektet Mega Legumes –Svenska proteingrödor som industriråvara ligger inom ramen för EIP-Agri. Målet är att göra det möjligt att producera mer växtbaserad proteinråvara i Sverige. I projektet med fokus på bondbönor (åker- och fababönor) samt sötlupin. Projektet baseras på den kraftigt ökade efterfrågan av svenska livsmedel som är hälsosamma, smakar bra och som bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion. Förutom Hushållningssällskapet Väst och RISE deltar Nordisk Råvara AB, Lantmännen Cerealia AB, Veggi AB och Så Fungy Ekonomisk förening.

 

 

Dela sidan

Fler evenemang

Kalender