Brunnby lantbrukardagar slog rekord

Fältmässorna avlöser varandra och just nu pågår Brunnby Lantbrukardagar utanför Västerås. redan dag 1 slogs det besöksrekord med hela 2660 besökare!

Brunnby Lantbrukardagar bjöd på strålande sol och god stämning under första dagen. Ebba Lindsö, styrelseledamot i LRFs riksförbundsstyrelse invigde mässan och talade om vikten av aktiva och konkurrenskraftiga lantbruksföretagare, stadens beroende av landsbygden men också om landsbygdens beroende av staden. Ebba Lindsö pratade också om hur viktigt ledarskapet är, inte minns i växande lantbruksföretag. Ebba avslutade sitt invigningstal med att tala om sina egna drömmar om att få äga en gård eller i alla fall 1 träd som nu blivit förverkligade i form av en skogsgård i Östergötland.

Ebba

Ebba Lindsö invigde mässan

Ny inriktning för året

Nytt för i år är att även djurgårdar tar plats på mässan. Brunnby Lantbrukardagar har tidigare varit en renodlad växtodlingsmässa med olika demonstrationer av odling och maskiner. I år breddar sig mässan och inriktar sig mot djurgårdar, något som varit efterfrågat från besökarna.

– För oss har det varit viktigt att inte växa för fort, men i nuläget känner vi oss redo att utöka omfattningen av Brunnby Lantbrukardagar, då känns det självklart att bredda mot djurgårdar. I år kommer vi därför att ha två seminarietält mot tidigare ett. I det ena tältet kommer det att hållas seminarier på temat lantbruksdjur, säger Mats Engquist, projektledare för mässan.

Besökarna kan bland annat följa med på betesvandring tillsammans med husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet.

Under dagen bjöds det även på fårklippning av Sveriges bästa fårklippare, Magnus Wuolo. Magnus visade hur man på ett skonsamt och effektivt sätt klipper fåren.

Fårklippare

fårklippare Magnus Wuolo visar hur man klipper får på ett skonsamt sätt

 

Många demonstrationer och fortbildningar på Brunnby

Sprutteknik och demonstration av direktsådd är några av de saker som besökarna på lantbrukardagarna kan ta del av, fortbildning i form av miniseminarier och visning av fosfordamm är andra. På maskindemonstrationssidan är direktsådden populär.

Brunnby 2015 050

Under dagen visade olika företag upp sina maskiner i arbete och åskådarna kunde själva se resultatet på nära håll.

Mälardalens centralaste mötesplats för lantbrukare

Det är ingen tvekan på att Brunnby lantbrukardagar är Mälardalens centralaste mötesplats för lantbrukare. Det vittnar både antalet besökare och utställare om. Brunnbylantbrukardagar har utvecklats till en viktig mötesplats för aktiva lantbrukare där såväl nätverkande som kompetensutveckling står i centrum.