Britta Marakatt-Labba fick kulturpris av Hushållningssällskapet

Britta Marakatt-Labba tilldelas Ragnar Lassinanttis kulturpris 2021. Prissumman på 10 000 kr delas ut årligen av Hushållningssällskapet för att uppmärksamma duktiga företagar- och landsbygdsinsatser.

Priset delades ut vid en ceremoni på Residenset i Luleå under måndagen. Norrbottens Landshövding tillika Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens ordförande Lotta Finstorp var prisutdelare.

I motiveringen kan man läsa: ”Britta Marakatt-Labba har gjort betydande insatser för att synliggöra den samiska kulturen genom sin konst och är en välförtjänt mottagare av Ragnar Lassinanttis kulturpris.”

Britta Marakatt-Labba har blivit erkänd med många regionala, nationella och internationella utmärkelser för sin bildkonst, främst i form av berättande broderi med motiv och symboler från den samiska kulturen. Med små enkla stygn förmedlar Britta kultur, politik och det nordliga kulturlandskapet genom sitt eget bildspråk inom textil konst. Britta har även illustrerat ett stort antal böcker och arbetat som kostymör och scenograf. Hon har även inspirerat många deltagare genom kurser med berättade broderi.

Britta Marakatt-Labba växte upp i en syskonskara på nio barn i en renskötarfamilj i Lainiovuoma sameby vintertid och i Rostadalen i Norge sommartid. Hon utbildade sig på Sunderby folkhögskola, Konstindustriskolan i Göteborg samt Samiska högskolan i Kautokeino.

I samband med Alta-konflikten gjorde hon det då omskrivna verket Kråkorna. Britta har ställt ut och medverkat i utställningar lokalt och globalt. Hon var en av initiativtagarna till att starta Samisk Kunstnergruppe (Masi-gruppen) 1978 och var sedan engagerad i att bygga upp den samiska konstnärsorganisationen Samisk kunstnerforbund, bildad 1979.

Britta är utsedd till filosofie hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.

Hennes textilkonstverk ”Historja” från 2003-2007 med motiv ur samisk historia hänger som en permanent utställning i Universitetet i Tromsø.

Hon har nyligen mottagit Prins Eugens förtjänstmedalj som delas ut för framstående konstnärlig gärning.

Britta Marakatt-Labba flankerad av Hushållningssällskapets VD Mikael Kivijärvi och Norrbottens Landshövding tillika Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens ordförande Lotta Finstorp.