Blir handlarna räddaren i nöden?

Små lokala livsmedelsproducenter drabbades av coronakrisen. Nu kan handeln vara ett stort stöd.

Många lokala mejerier, musterier, bryggerier och ekoodlare har haft en tuff tid sedan pandemin slog till och deras bästa kunder
gick ner för räkning. Dagligvaruhandeln har en historisk chans att gripa in och skapa nya hållbara samarbeten, berättar Tidningen Gröna Affärer i sitt senaste nummer.

Hotell och konferensanläggningar, caféer och restauranger över hela landet köper i vanliga fall in mycket lokala produkter. ­Gästerna förväntar sig att närproducerade ostar, korvar, ölsorter och grönsaker ska stå på menyn. När avbokningarna haglade i våras drabbades lokala matproducenter svårt.

Ett nödrop från 17 småländska matproducenter publicerades i tidningen Barometern den 28 mars 2020:

”Vi ställer nu hoppet till dagligvaruhandeln att ta in våra produkter i sina sortiment, så att Sverige efter coronakrisen har kvar sina småskaliga livsmedels­företag”, skrev de.

Dagligvarukedjor är inga livliga små farkoster som lyder minsta roderrörelse. Under många år var strävan att minska antalet leverantörer och utöka sortimentet av egna varumärken. Resultat: likriktade trista butiker.

Under de senaste åren har den trenden brutits – konsumenternas intresse för närproducerat har ökat och fler lokala produkter erbjuds.

Men många mindre producenter vittnar om hur svårt det är att sälja in och synas i hyllorna. Stora ­inköpsorganisationer är vana att möta säljorganisationer med muskler.

Lägre trösklar vore bra menar Kajsa Leander på Berga Bruk i Emådalen och en av undertecknarna till uppropet. Bergas ekologiska must har sålt bra på restauranger och finns i lokala butiker, men 2020 har det varit tufft. Ett problem är att producenten behöver sälja in till varje butik för sig. Om butiker i en trakt gjorde gemensam sak och satte upp lokala inköpsorganisa­tioner skulle mycket vara vunnet, anser hon.

Dagligvarujättarna berömmer sig av att ha tagit frågan på största allvar. I ett pressmeddelande daterat 25 mars 2020 uppmanar Lidl mindre företag att ta kontakt.

Inköpschefen på Lidl, Malin Laurén, berättar att första tanken var att hjälpa till i ett nödläge och att affärsnyttan kom i andra hand. Nu har aktionen landat i ett 40-tal nya samarbeten som hon hoppas ska vara långsiktiga.

Ica gick i april 2020 ut med att de underlättar för mindre producenter att sälja direkt till butik och att detta snabbt gett ett par hundra nya samarbeten.

Uppsidan är klar: starka lokala företag som vågar anställa och öka produktionen ger en levande landsbygd. Livsmedelskedjorna blir mer ­relevanta för kunden som får tillgång till god, rolig mat. ­Kortare transporter minskar klimatavtryck.

Handlare gör klokt i att inte låta denna kris gå till spillo. Det finns många duktiga producenter kvar att rädda.

Text: Dagmar Forne