Årets studentstipendiat korad på välbesökt stämma på Vreta Kluster
Den 26 april fylldes åter Slätten på Vreta Kluster för årsstämma för Hushållningssällskapet Östergötland. Kvällen inleddes med ett samtal på scen om AI som engagerade och gav mersmak. Victor Johansson tillsammans med Johan Martinsson, som båda varit engagerade inom teknikutveckling inom lantbruket, bland annat i Dataväxt, samtalade kring hur AI kan användas inom lantbruket men också inom rådgivningen. Det vi alla kan konstatera är att något stort är på gång.
Vid årets stämma avtackades Karin Lorin, ledamot, och Claes Mattson, vice ordförande, efter flera år i styrelsen. Valdes in gjorde inte mindre än tre personer; Johan Granath, Motala, Karin Kenell, Skänninge, och Anna Österlund, Norrköping. Tillsammans med Karin Varverud, ordförande, Victor Johansson och Mikael Eriksson utgör nu Östergötlands styrelse av 7 personer. Avtackades gjorde även Åke Andersson i Täcktö samt Lars Bevé, Vikbolandet, för sitt mångåriga arbete i valberedningen.
Stämman leddes i år av Peter Borring som tillsammans med Louice Lejon, sekreterare, Karin Varverud, ordförande Hushållningssällskapet, och Fredrik Ström, vd Hushållningssällskapet, höll takten vid presidiet.
Årets studentstipendiat
Bland studenterna som läser 3:e året lantbruk på Vreta Utbildningscentrum blev 2024 års stipendiat Alvin Landström med motiveringen:
”Alvin har under sin gymnasieutbildning på Vreta utbildningscentrum med tydlighet visat sig vara en god representant för de gröna näringarna. Han har genom sin positiva och ödmjuka framtoning tagit sig an såväl teoretiska som praktiska kunskaper med en ständig nyfikenhet att lära. Alvin har genom goda omdömen visat sig vara ansvarstagande och ha förmågan att se och bidra till gemensamma mål inom utbildningen, såväl i skolmiljön som på praktikplatser. Han är en god kamrat som med sitt lugn skapar trygghet för sin omgivning och som på ett moget sätt har förmågan att stötta och låta kamrater ta plats. Alvin har förmåga att koppla samman praktiska, teoretiska kunskaper och egna erfarenheter i ett större perspektiv vilket är viktig för att bidra till en hållbar lantbruksbransch. Alvins vilja att vara en del av branschen genomsyras av hans intresse och ambition att utvecklas inom flera grenar av lantbruket.”
Alvin är uppvuxen utanför Katrineholm, där lantbruk blev en självklar livsbana efter att under uppväxten fått spendera tid på farmor och farfars gård med nötköttsproduktion. Att valet föll på Vreta Utbildningscentrum som gymnasium var att flera talat gott om skolan. Efter studenten väntar åter arbete i Södermanland på en större grisproduktion, men pengarna, 10 000 kr, kommer han spara.
– Planen är att resa till USA eller Australien på ett utbytes år, berättar han.
Stipendiet är ett pris som ges ut av Hushållningssällskapet Östergötland där lärare på Vreta Utbildningscentrum nominerar den student som utmärkt sig extra under studietiden.