Vi vann! MatGlad-Årets samhällsentreprenör

Årets samhällsentreprenör 2019 är nu utsedd –vinnare är MatGlad-apparna och Hushållningssällskapet Väst

Goda insatser som utvecklar allas vår välfärd hyllades under onsdagskvällen på Stora Samhällsgalan 2019. Kokboksapparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt från Hushållningssällskapet Väst korades som vinnare i klassen ”Årets samhällsentreprenör”. En seger för ett inkluderande samhälle, där fler människor får förutsättningar att utföra det som oftast betraktas som alldeles självklart.

– Att handla och laga sin egen mat är en naturlig del av vardagen för de flesta människor, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

–  Det är fantastiskt att vårt arbete med att göra det självklara möjligt, även för människor med olika funktionsvariationer, uppmärksammas på det här sättet. Men de allra största vinnarna är ändå alla de personer som har fått bättre självkänsla och en bättre livskvalitet med hjälp av våra kokboksappar.

Användarna står också i fokus i motiveringen från Dagens Samhälle, som står bakom priset:

”Årets samhällsentreprenör har hittat ett sätt att via god pedagogik ingjuta modet att låta något svårt bli lätt och roligt. Vår vinnare har hittat en metodik som gjort stort avtryck och har därigenom lyckats skapa en större självkänsla, samhörighet och glädje hos mängder av användare. Årets vinnare har skapat de bästa förutsättningarna för att det mest vardagliga ska vara något alla kan göra.”

MatGlad är en kostnadsfri receptapp som med sin pedagogiska steg-för-steg-metodik stöttar användaren i alla moment, från inköp till färdig maträtt. Appen fick ganska snart en syster-app: MatGlad-helt-enkelt. Här gör film och talstöd matlagningen ännu lättare, för alla som har svårt att läsa.

– Vi utvecklade MatGlad som stöd och matglädje för människor med intellektuella funktionsvariationer. Men apparna har hjälpt många fler än de personer som vi hade framför ögonen från början, och har hittills laddats ner över 200 000 gånger.

 

För mer information och pressbilder vänligen kontakta:
Eleonor Schütt tel: 0521 72 55 62
Cecilia Corin tel: 0521  72 55 61
Margareta Frost-Johansson Tel: 0521 72 55 60
margareta.frost@hushallningssallskapet.se