Årets landsbygdsinsatser prisades

I över 200 år har Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten uppmärksammat duktiga företagar- och landsbygdsgärningar. Vid årsmötet den 22 april prisades årets landsbygdsinsatser. Här är pristagarna!
Årets Landsbygdsföretagare
Kicki Unga och Marie Nygårds, K&M in bageri och lanthandel, Kåbdalis
Kicki och Marie har drivit K&Minbageri sedan slutet av 2011. De har valt ett annorlunda sortiment mot vad man kanske vanligtvis ser i en lanthandel. Kristina och Marie köper in KRAV-märkta, ekologiska och lokalproducerade svenska kött- och mejeriprodukter i så stor utsträckning som möjligt. Här finns delikatesser såsom ostar, kex och choklad som ger guldkant på middagen. Dessutom har de ett utbud av bland annat ullfiltar, silversmycken och hudvårdsprodukter.
Som namnet antyder bakas det också. Nybakt mjukkaka är favorit hos kunderna som med fördel intas i affärens fik, kanske kompletterad med en godbit. Man levererar också allt bröd till Kåbdalis skidliftar och deras verksamhet.
Affären är också en viktig del av den samhällsservice som utvecklar en levande landsbygd. Här finns service från Systembolaget, Apoteket, Bussgods och DHL samt på senare tid även kassaservice av kontanter.
Motivering: Med sin entusiasm, framåtanda och företagande är Kicki och Marie goda ambassadörer för landsbygdens företag. Kicki Unga och Marie Nygårds K&M in bageri och lanthandel tilldelas därför Hushållningssällskapets pris Årets Landsbygdsföretagare i Norrbotten-Västerbotten.
Årets Lantbruksföretag
Erik Bäckström, Stöcke
Erik Bäckström brinner för utveckling spannmålsodling i Västerbotten och Norrbotten. Möjligheterna till utökning är stora då enbart Västerbotten på 80-talet odlade spannmål på 27000 ha att jämföra med dagens 6 000 ha. En del i Eriks engagemang är etableringen av spannmålstorken Stöcke, söder om Umeå. Tillsammans med maskinvisningar som visar senaste teknik bildas på detta sätt en affärsmässig kedja som gör spannmålsodlingen intressant.
Erik driver också egen spannmålsodling. Tillsammans med uppdrag åt andra odlare så bearbetar han årligen Ca 2500 ha. På gården finns även köttdjur och periodvis även grisar.
Motivering: För ett stort engagemang för en utveckling av spannmålsodlingen tilldelas Erik Bäckström Hushållningssällskapets pris Årets Lantbruksföretagare i Norrbotten-Västerbotten.
Årets Ungdomsföretagare
Frida Andersson, Tjers bryggeri, Överkalix
Tjers bryggeri ligger i Svartbyn i och drivs av bryggarmästare Frida Andersson som skapar öl med starka kopplingar till Överkalix. Enris, enbär och svarta vinbär är smaksensationer som kan upplevas i hennes öl. Produkterna som framför allt säljs lokalt på krogar eller på Systembolaget har fått ett mycket positivt mottagande.
Frida är en dynamisk entreprenör som hela tiden hittar nya utmaningar. Just nu finns planer på att utöka produktionen av öl och parallellt med detta är hon också engagerad i det nystartade bolaget Tjers Gästgiveri som erbjuder boende i Överkalix.
Vägen till att starta ett bryggeri på Fridas hemgård Tjers har gått via sommelier-utbildning på Grythyttan, men det var först under en resa till Australien som hon fick upp smaken för öl och bestämde sig att satsa och investerade i bryggverk och jästankar. Verksamheten har funnits sedan mars 2015.
Motivering: Frida Andersson är ett föredöme och inspiration för andra unga företagare på landsbygden och tilldelas därför Hushållningssällskapets pris Årets Ungdomsföretagare Norrbotten-Västerbotten.
Ragnar Lassinanttis kulturpris
Anders Alm och Marianne Söderberg
tilldelas Ragnar Lassinantis kulturpris för boken ”Jorden han ärvde”
Fotografen Sune Jonsson har med sina bilder och berättelser dokumenterat det svenska jordbruket genom seklen. Ett av jordbruken som dokumenterats är familjen Pesulas jordbruk i Tornedalen.
Anders Alm, foto och Marianne Söderberg, text har på ett föredömligt sätt tagit vid och fortsatt berättelsen om familjen Pesula och deras jordbrukargärning i Tornedalen. Nu är det en ny generation som förvaltar gården. I boken får vi genom bilder och texter följa hur företaget har utvecklas från ett renodlat mjölkföretag till en diversifierad gård där nyheter som rypsoljan får en central roll, men även ta del ta del av det traditionella fisket och kundträffar på den lokala mataffären i Haparanda.
Motivering: Texterna och bilderna bildar tillsammans en tidskapsel som beskriver ett lantbruk och en lantbrukarfamilj i Tornedalen med dess möjligheter och utmaningar i början på 2000-talet. Anders Alm och Marianne Söderberg är väl värda att tilldelas Ragnar Lassinanttis kulturpris.
Ragnar Lassinanttis fond instiftat av Hushållningssällskapet 1975 för främjande av föredömliga insatser inom kultur och näringsliv i Norrbotten och Nordkalotten. Ragnar Lassinantti var ordförande i Hushållningssällskapet under åren 1967-1984.
Per-Ola Erikssons pris för föredömliga insatser inom de gröna näringarna
Holger och Margareta Henriksson, Rödupp Överkalix
Holger och Margareta började som mjölkbönder men ett trädgårdsintresse tog över. På gården i Rödupp har blommor, jordgubbar och svartavinbär varit stöttepelarna i odlingarna. Man har bland annat en egen sort av svarta vinbär uppkallad av gårdens namn ”Innat” som nu används i kommersiell odling. Odlingen av svarta vinbär är kompletterat med jordgubbsodling där självplock av vackra och smakrika ”gubbar” från välskötta rader är uppskattad bland kunderna. Vintertid har skogen bidragit till gårdens verksamhet och på så sätt har en verksamhet skapats under hela året.
Holger har varit aktiv som ledamot i Hushållningssällskapets Förvaltningsutskott under 22 år mellan åren 1980-2012 samt vice ordförande i Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB under 5 år. Han har även varit i ordförande i branschorganisationen i Norrbottens Bär och Grönsaker.
Motivering: Holger och Margareta har visat på möjligheter att utveckla företag inom de gröna näringarna genom ett idogt arbete, omvärldsbevakning och kreativa idéer och är väl värda tilldelas Per-Ola Eriksson pris.
Per-Ola Erikssons pris för föredömliga insatser inom de gröna näringarna instiftades 2014. Under fem år delar Eriksson ut prissumman på 10 000 kr till föredömligt företag/organisation inom de gröna näringarna. Per-Ola Eriksson var ordförande i Hushållningssällskapet under åren 2003-2013.
Årets Lokala Hushållningssällskap
Lokala Hushållningssällskapet Arjeplog
Detta lokala Hushållningssällskap har länge bedrivit upplysning genom föreläsningar och kursverksamhet. Trots en liten medlemskår på totalt 25 medlemmar har flertalet aktiviteter genomförts som ger näring till en mer levande landsbygd.
Under hållbarhetsveckan 2016 anordnade man exempelvis ett seminarium med fokus på hållbar livsmedelsproduktion och lokal försörjningstrygghet, vilket är själva kärnan i Hushållningssällskapets 200-åriga verksamhet. Här fick deltagarna veta mer om Norrbottens nya livsmedelsstrategi samt med representanter från kommunen och länsstyrelsen föra en dialog kring den lokala livsmedelsproduktionen och vilka möjligheter och målsättningar som finns lokalt.
Det lokala Hushållningssällskapets ordförande har under många år engagerat sig i Hushållningssällskapet och har länge varit en viktig pusselbit i organisationen.