Årets landsbygdsinsatser i norr har prisats

Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten har delat ut priser för årets landsbygdsinsatser. Priserna är ett viktigt och traditionsrikt led i verksamheten - i över 200 år har man uppmärksammat duktiga företagar- och landsbygdsgärningar.

Priserna delades ut på Hushållningssällskapets årsmöte som ägde rum lördag den 27 april på Pite Havsbad i Piteå.

Priserna som delas ut är:

  • årets landsbygdsföretagare
  • årets lantbruksföretagare
  • årets ungdomsföretagare
  • Ragnar Lassinanttis kulturpris
  • årets lokala Hushållningssällskap

Här är alla vinnarna

Årets lantbruksföretag
Mikael Olofsson och Fredrik Lundström
Renbergsvattnets Lantbruk AB

Renbergsvattnets Lantbruk AB finns inom Skellefteåortens gilles område, mellan Burträsk och Skellefteå. Ägarna Mikael Olofsson och Fredrik Lundström bedriver ekologisk mjölk- och köttproduktion samt växtodling. Man har investerat i en spannmålstork och under 2018 odlade man maltkorn för försäljning till ölbryggerier – något som fick stor uppmärksamhet.

Burträsk Saluhall är ytterligare en aktivitet som prioriteras och ger direktförsäljning av gårdens produkter till konsument.

Bolaget som har 4 anställda redovisar ett bra och stabilt ekonomiskt resultat.

Årets Landsbygdsföretag
Stormyrbergets lantgård

Stormyrbergets lantgård, Piteå, bedriver verksamhet året runt med ”Bo på lantgård”, konferenser och aktiviteter som ridning eller familjeriktade aktiviteter som ”klappa djuren”.

Sommartid arrangeras något som kallas ”bondgårdsfredag”, en aktivitet som riktar sig till barnfamiljer där de får prova på ponnyridning, åka traktor, träffa gårdens grisar, kalvar, lamm och höns m.m. Maten som serveras kommer i hög utsträckning från den egna gården eller dess omgivning.

Årets ungdomsföretagare
Glimma Mjölk AB

Företaget som finns i Påläng, Kalix ägs av Lowa Göransdotter och Victor Lundbäck. Bägge är uppväxta på jordbruk i Småland, men Victors pappa härstammar från Påläng i Kalix kommun, och det är hans hemgård som är den fastighet som först arrenderades av Victor.

Sedan dess har paret även köpt in ytterligare en fastighet där man investerat i renovering och ombyggnation för att erhålla en modern och väl fungerande ladugård för mjölkkor i lösdrift med mjölkning i grop.

Man har även renoverat ladugården på den arrenderade fastigheten för att inrymma ungdjur plus köttdjur.

Huvudinriktningen är mjölkproduktion, men eftersom Lowas hemgård har en toppklassig avelsbesättning av Herefordkor så har även några sådana följt med henne till Norrbotten.

I dagsläget brukas cirka 230 hektar åker och betesmarker. Hela produktionen bedrivs ekologiskt och är certifierad av KRAV.

Victor är utbildad lantmästare och Lowa är verksam som veterinär vid sidan av lantbruket.

Ragnar Lassinantti kulturpris
Kulturföreningen Gamla Apoteket i Jokkmokk – Jåhkåmåhkke
Elise Tullnär-Nilsson, ordförande

”Gamla Apoteket” byggdes 1903 och är som det låter, Jokkmokks gamla Apotek. Tack vare Elise Tullnär Nilssons arbete räddades byggnaden i början 1990-talet från rivning, med stöd från Jokkmokks kommunalråd Kent Ögren.

Kulturföreningen Gamla Apoteket har utvecklats till en levande kulturbyggnad och kulturarvsmiljö i hjärtat av Jokkmokks samhälle.

Det är en värdefull mötesplats för Jokkmokksbor, olika föreningar och besökare, som kan köpa lokalt producerat hantverk av hög kvalitet.

Föreningen samordnar även Jokkmokksdagarna i Huddinge som genomförs i slutet av oktober. Där samlas Jokkmokks företagare för att sälja slöjd, konsthantverk, konst och mat som Jokkmokks-korv. Man marknadsför också Jokkmokk genom utställningar och föreläsningar under denna årligen återkommande aktivitet.

Årets Lokala Hushållningssällskap
Lokala Hushållningssällskapet Karl Gustav

Detta lokala Hushållningssällskap inbjuder årligen till intressanta aktiviteter för sina medlemmar. Exempel på aktiviteter de genomfört är svampkurs, trädgårdskväll och studiebesök hos Kalix Ost.

Att ställa upp, att aktivt värva medlemmar och att marknadsföra Hushållningssällskapet har närmast blivit synonymt med detta sällskap de senare åren. Medlemsvärvningsträff på Luoppioberget och kosläppet hos Pesulas lantbruk är exempel på engagemang och kreativitet.

Lokala Hushållningssällskapet Karl Gustav har under många år engagerat sig i Hushållningssällskapet verksamhet och är värdiga mottagare av utmärkelsen ”Årets lokala Hushållningssällskap”