Året sett ur en växtodlingsrådgivares perspektiv

Hushållningssällskapets tidning Gröna Affärer har pratat med Alexia von Ehrenheim, växtodlingsrådgivare på HS Konsult kring hur ett arbetsår ser ut. Här delger vi artikeln.
Alexia von Ehrenheim utgår från försöksgården Brunnby utanför Västerås. Så här beskriver hon sitt arbetsår:
VINTER
– Då ägnar jag mig åt uppföljning av förra året och planering för det kommande. Vi ger interna kurser, men också uppdragsutbildning, berättar Alexia von Ehrenheim.

Alexia von Ehrenheim. Foto: Magnus Eriksson
– Vi genomför bland annat uppdragsutbildningar om mellangrödor, vallodling och utfodring och ekologiskt nötkött.
Omställningen till digitalt upplägg med kurser gick trögt i början, men nu ramlar anmälningarna in i en strid ström.
– Tidigare var våra möten mer lokala, men når vi ut till deltagare på andra områden, till exempel Uppsala län, Kalix, Småland och Åland.
VÅR, FÖRSOMMAR
Då drar SAM igång. Växtodlingen börjar i mars och det kan bli bråda dagar.
– Jag jobbar på hårt med SAM för att undvika tidskonflikter, och vill hinna klart tidigt.
Den roligaste perioden kommer därefter:

Infografik: Madeleine Gröndahl
– Vår och försommar är härliga, då står förväntningarna högt hos lantbrukarna. På våren följer vi upp hur höstgrödorna har klarat sig och hur det ser ut med ogräs. Vi kollar behovet av gödsling, senare under sommaren kollar vi angrepp som svamp. Då är vi är mycket ute hos våra kunder, det gillar jag.
I skördetid när lantbrukarna har mycket att göra är det lugnare, då jobbar hon med dokumentation och för att ligga steget före:
SOMMAR
Fältsäsong sommar är intensiv. Det gäller att ha full beredskap.
– När det väl händer i fält är det bråttom, fältarbetet måste förberedas i förväg. En viss återhämtning kan vi ha. Men vädret ändras plötsligt. Kommer det regn vill man gödsla. Men det fungerar för att alla sår och gödslar inte samma vecka.
Perioden ägnas åt prognosticering, rådgivarna åker ut för att bedöma fältets potential. Sommarsäsong är även tid för mässor. Alexia jobbar med demoodlingar på Brunnby lantbrukardagar och står i monter. Det planeras för mässa 2021 och hon hoppas mässan kan genomföras.
HÖST
Så snart skörden är över kommer tiden för markkartering och höstbruk och etablering av höstgrödor.
– Att säga vad det blir för skörd är en 10 000-kronorsfråga. Lantbrukarna förstår det. Ett fält är inte bara ett fält utan präglas av olika variabler och förutsättningar inom själva fältet. Under sommaren tar vi prover och analyser i fält direkt, men under hösten skickar vi iväg våra prover.
– Man ska komma ihåg att prognostisering är en bedömningssport. Väder och vind är helt avgörande. Det som är tjusningen annars hade växtodling och rådgivning inte varit någon sport, avslutar Alexia von Ehrenheim.
Lisbeth Rauden