Hushållningssällskapets lantbruksresa Spanska Andalusien 25 februari – 3 mars, 2019  

Följ med till fantastiska provinsen Andalusien och lär dig mer om lokala gårdar och företag. Vi bekantar oss bland annat med den lokala mjölkproduktionen, djuruppfödning, korkproduktion och får en inblick i hur man klarar problem med värme och torka under odlingssäsongen.

Dag 1, Måndag 25 februari

Vi samlas på Landvetters flygplats, Göteborg vid 18.00-tiden. Flyget som tar oss till spanska Malaga och provinsen Andalusien avgår kl 20.00. Flygtiden är knappt fyra timmar och under flygningen finns möjlighet att köpa något att äta och dricka. Vi landar klockan 23.45 och kommer därefter att med vår egen buss åka till Sevilla för att checka in på vårt hotell, Don Paco. Resan till Sevilla, Andalusiens huvudstad tar cirka 2 timmar och det blir alltså en sen första kväll. Här i Sevilla kommer vi bo alla nätter under hela vår resa.

Dag 2, Tisdag 26 februari

Idag ska vi bekanta oss med Sevilla, fast först framåt lunchtid! Vår guide tar med oss på en guidad promenad och berättar bland annat om stadens historia, vårfesten och flamencons betydelse för Sevillianarna. Vi besöker välkända Plaza de España, det stora torget som stoltserar med monumentet och fontänen tillägnad författaren Miguel de Cervantes. Självklart tar vi oss även till Gamla Stan, ett måste att uppleva när man är i Sevilla. Vi passerar även den vackra parken Parque Maria Luisa och äter en sen lunch tillsammans. Därefter fortsätter vi med besök på mjölkgård utanför Sevilla innan vi återvänder till hotellet.

Middag på egen hand i Sevilla. Sevilla är känt för mycket, inte minst sina omkring 3000 tapasbarer! Tapas kan man äta på många olika barer, och det är ett bra sätt att upptäcka staden. Kanske faller andan på att prova detta ikväll!

Dag 3, Onsdag 27 februari

Vi äter frukost och åker sedan med vår buss i riktning mot portugisiska gränsen, till nationalparken i Sierra de Aracena. Området är lämpat för djuruppfödning och vad passar då bättre än att besöka en typisk gård som föder upp stridstjurar åt olika tjurfäktningsarenor runt om i Andalusien. Stridstjurarna eller Toro Bravo som de kallas på spanska föds upp på 650 hektar mark. Gården Dehesa la Cepera Castillo grundades 1918 och de nuvarande ägarna har drivit gården sedan 1970.  Förutom stridstjurar har de även 200 dikor av rasen Mertolenga samt iberiska grisar. De berömda ”svartfotade” lantgrisarna föds upp under lång tid och strövar fritt under korkekarna där de betar och äter ekollon för att sedan säljas till slakterier i området. De allra flesta blir med tiden utsökt pata negra (speciell sort lufttorkad skinka). Lunch äter vi på en rustik restaurang i trakten. Under eftermiddagen besöker vi en korkfabrik. Spaniens korkproduktion står för cirka 30 % av världsmarknaden och Portugal för (nästan) resten. Därefter åker vi tillbaks till hotellet. Middag på egen hand i sevilla.

Dag 4, torsdag  28 februari

Vi startar dagen med att besöka företaget Basillipo, beläget öster om Sevilla, som producerar olivolja. Under besöket kommer vi att få lära oss allt om arbetet med att plocka oliverna till dess de är redo att säljas som färdig olja. Rundvisningen på företaget avslutas med prov-smakning av olika olivoljor vilket ger oss en känsla för deras produkter. Vi stannar för lunch i samhället Carmona. Staden är byggd på en ås vilket ger en fantastisk utsikt över slätterna. Under eftermiddagen får vi tillfälle att utforska Carmona på egen hand och därefter återvänder vi till hotellet i Sevilla!

Middag på egen hand.

Dag 5, Fredag 1 mars

Under morgonen beger vi oss iväg till Alcala del Rio i Sevillas närområde. Vi besöker försöksgården ”IFAPA – Las Torres” som odlar nästan 100 olika sorters citrusfrukter. Vår besöksvärd kommer att ge oss en inblick i odlarnas villkor och utmaningar som den lokala produktionen står för och brottas med. IFAPA bedriver även forskning kring mandelträd och andra fruktträd. Dagen fortsätter sedan med lunch och ännu ett spännande besök. Tillsammans med en lokal veterinär besöker vi en gård med 500 Merino får och cirka 3000 köttkor av rasen Retinta, en ras som främst återfinns i Andalusien och Extremadura i Spanien. Här lär vi oss mer om de förutsättningar och möjligheter som finns för djurdrift i området och hur man klarar värme och torka under odlingssäsongen. Tidig kväll är vi tillbaka på vårt hotell. Middag på egen hand.

 

Dag 6, Lördag 2 mars

 Dagen börjar på ett 200 år gammalt företag som tillverkar sherry! Här får vi en rundvisning och får höra den intressanta historien om företaget. Självklart avslutas besöket med provsmakning av olika sherrysorter för den som önskar. Vi äter lunch i samma stad innan vi beger oss till tunnbinderi utanför staden Jerezde la frontera.

På kvällen är det dags för oss att tillsammans uppleva en genuin flamencoafton med god mat och dryck i Sevilla!

 

Dag 7, söndag  3 mars

Under morgonen checkar vi ut från hotellet och beger oss mot Malagas flygplats. På vår väg dit stannar vi till i staden Ronda där vi gör en kort guidad stadstur. Staden Ronda delas av en djup ravin, el Tajo, som bildats av floden Guadalevín och gör staden lite extra dramatisk. Morerna har satt sin prägel på staden och den är en av de vita städerna som de byggde upp under sin storhetstid. Ronda anses vara platsen där tjurfäktningen ”upptäcktes” och självklart får vi höra mer om hur dessa traditioner ser ut innan vi beger oss vidare. Vi känner ju alla till Disneys tjur Ferdinand- han kommer faktiskt härifrån!

Gemensam lunch i Ronda. Efter besöket åker vi vidare till flygplatsen. Vårt plan avgår 15.25 och vi landar på Landvetters flygplats klockan 19.10.

Pris per person i dubbelrum: 14.500:-, icke medlemmar 15.500:-

(Medlemskap i Hushållningssällskapet kostar 310:-  plus 60:- för maka/make )

Tillägg för enkelrum: 2.891:-

 

I priset ingår:

 • flygresa med Norwegian, Landvetter – Malaga tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresa enligt programmet i Spanien
 • sex övernattningar i dubbelrum
 • utflykter med svensktalande lokalguide dag 2-7 enligt programmet
 • besök på sju lantgårdar/företag
 • sex frukostar
 • fem 3-rätters luncher; dag 2-6
 • en 3-rätters middag med flamencoshow dag 6
 • måltidsdryck; ett glas vin/öl/läsk + vatten och kaffe (oftast espresso/té)
 • resegaranti via den statliga resegarantin
 • moms ingår med 2.6 %, redovisas på fakturan

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

 

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

 

 Hotell Don Paco, Sevilla 3*

Detta trestjärniga hotell är beläget i hjärtat av centrala Sevilla. På grund av sitt läge är det perfekt för både fritid och affärsresor. Hotellrummen har luftkonditionering, privat badrum, TV, gratis Wifi, utomhus tak pool och värdeskåp finns att tillgå.

Telefon: +34954506999 , info@hoteldonpaco.com

Hemsida: https://www.hoteldonpaco.com/sv-se

  Anmälan

Anmälan sker direkt till Specialresor, senast 2018-11-16, antigen på telefon 054-18 89 00 (telefontid: kl 10-12 och 13-15) eller mejla till info@special-resor.se. Det framgår av bifogad anmälningsblankett vilka uppgifter vi behöver för din anmälan. Antalet platser är begränsat! Bokningar efter sista datum görs i mån av plats. Kontaktperson är Nicklas Bengtsson på telefon: 070-964 30 08 eller e-post:  Nicklas.Bengtsson@hushallningssallskapet.se . Anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom 10 dagar efter erhållet Resebevis, resterande betalas senast 40 dagar före avresa

 Avbeställning

Avbeställning av resa debiteras enligt Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor och Specialresors särskilda villkor, finns att hämta på www.special-resor.se (Inför resan).

 Övrigt

Exakta tider och annan viktig information inför avresan meddelas i det färdmeddelande som

skickas ut cirka två veckor före avresa.

Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 30 personer.

 

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Specialresor.

Kom ihåg giltigt pass!

Välkommen med på resan!

Ansvarig arrangör enligt resegarantilagen:

Romstavägen 2C,

653 42 Karlstad,

Tel: 054-18 89 00

info@special-resor.se

www.special-resor.se

Anmälan till Andalusienresan 25/2-3/3, 2019

 

Skickas till: Specialresor, Romstavägen 2C, 653 42 Karlstad, eller mailas till info@special-resor.se

Oss tillhanda: senast den 16 november, det är dock först till kvarn som gäller…

 

Stavning av namn enligt pass. Var vänlig texta!

 

 1. a) Tilltalsnamn: ______ Efternamn:                                 __________
 2. b) Tilltalsnamn: ____   ___   Efternamn:          _____________________

Personnummer (10 siffror): a)                                      ___  b)  ___ ______________________

Adress:                                                                           ________________________________

Postnr:_______________________ Ort:___________________  Hemtel:___________

Mobilnummer:_______________________Epost:_______________________________

Dubbelrum                                      Enkelrum

Matallergi/övrigt:                                    ___________________________________________

 

Kryssa i rutan för samtycke av att dina/era personuppgifter sparas i vårt kundregister

 

Jag/vi godkänner att få information tex nyhetsbrev via e-post

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­