Om man äter fisk 2-3 gånger i veckan, och varierar mellan olika sorter, har man lättare att få i sig många av de näringsämnen som man behöver för att må bra. I fisk finns till exempel D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera olika folksjukdomar. Feta fiskar, som lax, sill och makrill, är rika på omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Blanda gärna mager och fet fisk. Vissa arter innehålla miljögifter och bör därför inte ätas för ofta.
Aktuell information och rekommendationer kring fisk och miljörisker lämnas av Livsmedelsverket. Kolla gärna deras webbinfo;
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fisk
Mer matnyttig information om fisk; https://fiskguiden.wwf.se
Det finns flera olika sorters ätbar fisk från Vänern:
- Abborre
- Gös
- Gädda
- Lax
- Lake
- Siklöja
Här får du tips på recept på Vänerfisk »
För fler tips på recept: http://vildvanerfisk.se/recept