Referat gillesaktiviteter

Här hittar ni aktiviteter som genomförts ute i våra nio Hushållningsgillen.
Annonser för kommande träffar hittar ni i vårt kalendarium.

2019

Falbygdens årsmöte

Falbygdens Hushållningsgille har hållit årsmöte med stadgeenliga val och beslut samt utdelning av ett pris.

Årets premium i Falbygdens hushållningsgille gick i år till Morgan Karlsson och Maria Magnusson för deras framgångsrika uppbyggnad och drift av en ovanligt fin och välskött ekologisk mjölkproduktion.

Det är med glädje och stolthet gillet har glädjen att premiera fina och välskötta landsbygdsföretag av olika slag. Detta året var det åter en klassisk lantbruksdrift som blev uppmärksammad, de senaste åren har annars gillet valt att ge utmärkelsen till 2 andra former av aktivt landsbygdsföretagande

/Per Arnesson

 

Kåkinds gille på besök i rucolafabrik

I mitten av februari mötte sjuttio medlemmar ur Kåkinds gille upp för ett spännande studiebesök på Ljusgårda i Tibro.

I en lokal som tidigare använts för träindustri, finns idag Ljusgårdas toppmoderna och miljövänliga system för inomhusodling. Idén föddes 2017 av fyra killar i en bastu. Från test i en mindre garageodling finns nu ett företag med kapacitet att producera 1000 ton grönsaker om året, där man förväntar sig var inom två år. Nu levererar man 1000 förpackningar i veckan till tre livsmedelsbutiker och ett antal restauranger.

För närvarande är produktionen helt inriktad på rucola men tankar på andra grönsaker och bär finns.  Försök på jordgubbe pågår redan. Helt digitalt styrs växternas behov av näring, ljus och vatten i lokalens egna ekosystem. Vill växten ha svenskt väder får den det. Skulle det passa bättre med medelhavsväder kan det ordnas. Känns otroligt att tillväxt och smak kan regleras med några tryck på en dator.

Efter en fantastisk visning av odlingen bjöd gillet alla besökare på smörgåstårta.

Roligt är att Ljusgårda är nominerad till ”Årets lokala hjälte”, ICA:s Årets Entreprenadpris 2019. På ICAs hemsida kan den som vill gå in och rösta!

/Roger Lätth

2018

Sommarens två studiebesök i Kållands gille

Resville Mathantverk
I slutet av juni besökte vi Resville mathantverk i Sveriges vackraste höla. Peter Wallroth berättade om företaget och resan till vad det är idag. Efter det njöt vi av läckerheterna i det nyöppnade caféet och det fanns även möjlighet att handla i gårdsbutiken.

Stadsnära lantgård
Den första augustikvällen var vi på Lidköpings stadsnära lantgård i Råda. Efter det att verksamhetschefen Jörgen Svederberg berättade om gården gick vi en rundvandring. Vi hälsade på djuren och besökte det nya stora växthuset. Sedan var det fritt fram att hugga in på sin fikakorg, handla i gårdsbutiken eller på loppisen.

Avslutningsvis kan man inte sluta förvånas över hur mycket intressant det finns nära inpå oss som de flesta av oss inte känner till.

/Karin Roland

 

Skånings Valle hos japanska bönder

I månadsskiftet maj-juni reste ett trettiotal medlemmar iväg på en tvåveckorsresa till Japan. Förutom gårdsbesök med vardagslivet på landsbygden stod kultur på programmet.

Vår japanresa började med tre dagar i Tokyo, som med sina 36 miljoner är världens största stad. Bland det första vi fick lära oss är hur man tar sig in i ett överfullt tunnelbanetåg. Mycket nyttig kunskap (man backar in)! Livligt var det också i världens största fiskmarknad, ett enormt myller av köpare, säljare och mängder av fisk och skaldjur. Vid kejsarpalatset mötte vi dock lugnet i dess fantastiska trädgårdar, likaså i den shinto-helgedom vi besökte. I Japan ser man både shintoism- och buddisttempel. Japanerna blandar och tar det bästa från de två olika religionerna, eller synsätten.

Efter tre dagar i Tokyo tog vi snabbtåget Shinkansen norrut till Japans största jordbruksdistrikt. Vi besökte Japans största gård med
3 000 hektar varav 1 000 är skog. Gården hade också mjölkproduktion och eget mejeri.

Under bussfärden mot Sapporo stannade vi till hos familjen Tsuiki, som hade fem hektar åker och ett par tusen värphöns. Hälften av arealen var ekologisk grönsaksodling och den andra halvan konventionell risodling med ris till värphönsen. Riset tröskades med egen tröska. Maskinerna är små och påminner mera om trädgårdsmaskiner.

Här på Hokkaido hann vi också med besök på såväl whiskey- som sakédestilleri.

Kulturhuvudstad

Från Sapporo flög vi söderut till den gamla kejsarstaden Kyoto. Vi besökte den berömda Gyllene paviljongen samt Nijoborgen som med sitt unika “kvittrande” näktergalsgolv effektivt skyddade shogunen från smygande lönnmördare. Båda sevärdheterna finns med på UNESCOS världsarvslista.

Fredsmuseum

Återigen tog vi snabbtåget, den här gången mot Hiroshima där vi besökte fredsmuséet som står precis på den plats där atombomben exploderade. Vi fick förklaringar till de politiska förhållanden som ledde till att atomvapen användes för första gången i mänsklig historia.

Bambu och ris

Nästa dag hyrde vi cyklar och fick en hel dags underbar rundtur bland bambulundar och risfält. En bonde på traktor fick plötsligt allas uppmärksamhet. Våra guider lyckades få stopp på ekipaget och vi fick följa med och se närmare på hans och hans frus odlingar. De hade efter en stunds tvekan inget emot att visa och berätta om sin odling för trettitalet nyfikna och intresserade skaraborgare.

Berömt kött

På vår näst sista dag i Japan åkte vi buss till Kobe där man föder upp köttdjur av rasen wagyu. Köttet kallas också kobebiff. Det är mycket marmorerat av fett och därav godare än magert oxkött.

Sista dagen ägnades åt en av Kyotos äldsta hantverksformer – kimono och textil i olika tekniker och våra fantastiska dagar i Japan avslutades med en gemytlig avskedsmiddag där vi hade sällskap av en Maiko, så kallas de som är under utbildning till att bli en äkta Geiko.

Ny Japanresa i maj 2019

Medlemmar i andra gillen är välkomna att följa med! Ring Lars!

/Lars Svensson,070-598 21 60

 

Fältvandring på Logården för medlemmar i Skaraborg och Väst

En tapper skara trotsade högsommarvärmen i början av juli och tog sig till Logården utanför Grästorp för att gå ut i fält tillsammans med tre av våra växtodlingsrådgivare.

Söndagen den 8 juli arrangerade Hushållningssällskapet en fältvandring för medlemmar i Skaraborg och Väst. Det blev en solig historia, vi prickade in en dag med lite väl bra badväder. Men detta till trots blev vi ändå en trupp som våra rådgivare lotsade runt bland försöken.

Monica Andersson Skall, vd för Hushållningssällskapet i Väst och Skaraborg inledde med att hälsa alla välkomna och sedan tog Johan Lidberg, försökstekniker, över med att berätta lite om Logården och försöksavdelningen som håller till där.

Efter att Ingegerd, Margot och Gunvor från Åse-Viste hushållningsgille serverat hembakat fika tog vi oss an dagens program som bestod av visning av fyra olika försök. Först ut var Hanna Johansson som berättade om “Mångfald på slätten”. Sedan visade Charlotta Norén och Oskar Gustafsson försök i korn och höstvete.

Läs mer och se fler bilder i pdf

/Kerstin Borg

 

Show på puben

Ett fyrtiotal medlemmar slöt upp när Åse-Viste arrangerade en pubkväll med Ullberg & Ljung, som showade loss rejält på Logårdspuben.

Kvällen började med mat och sedan körde grabbarna loss, så alla fick hölla i hatten! Det blev en toppenkväll där alla gick hem med ett leende!

/Fredrik Andersson

 

Ny ordförande i Åse-Viste

På Åse-Viste gillesårsmöte valdes Mattias Franzon till ny ordförande.

Utöver sedvanliga förhandlingar deltog också vd Monica Andersson Skall, som informerade om Hushållningssällskapets verksamhet.

Nya ordf Mattias Fransson, vd Monika Andersson Skall och avg ordf Fredrik Andersson.

/Fredrik Andersson

 

Skånings och Valles årsmöte

Skånings och Valle Hushållningsgilles årsmöte på Brunnsbo Värdshus började med ett föredrag av Sven Olof Ask. Han berättade om litteraturen med ursprung i Västergötland.

Äldsta boken, redan från 1240-talet, är ett enda exemplar av den äldre västgötalagen. Med många citat ur litteraturen tog Sven Olof Ask åhörarna med genom århundradena fram till Västgöta-Bengtsson. Hans stora insats var inspelningarna av många olika västgötadialekter.

En god middag är årsmötestradition i gillet och Brunnsbo-kocken får gott betyg.

Hela styrelsen omvaldes och ordförande är Alf Cederbom med Gun Fahlgren som sekreterare. Niklas Funke är kassör.

Närmast i verksamhetsplanen står ett besök hos Maritas Textil i Skara, solpaneler för elproduktion hos Ragnar Sand och k affeprovning med kaffe från världens alla kaffeländer.

Som avslut på kvällen lyssnade vi till Clas-Göran Näslund från Visans Vänner i Mariestad. Han hade valt visor med en lyrisk och poetisk ton och textinnehåll som han sjöng till ett fint gitarrkomp i samma stil.

/Lars Svensson, 0512-921 42

 

Kinnes årsmöte

Kinne Hushållningsgille har hållit årsmöte med stadgeenliga val och beslut.

Avtackning: Folke Larsson har varit revisor under en lång följd av år. Han avtackades tillsammans med Gill Bengtsson som avgick ur valberedningen. De belönades med varsin blomma efter förtjänstfullt arbete.

Som underhållare var Prof.em Christer Westerdahl inbjuden för att tala om kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle från gamla tider. Detta var ett intressant och underhållande föredrag.

Prof.em Christer Westerdahl berättade om kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle från gamla tider. Folke Larsson, revisor  och Gill Bengtsson, valberedningen avtackades med varsin blomma efter förtjänstfullt arbete.

Eva Maria Friberg från N & N resor presenterade sommarens studieresa som går till Danmark. Vi kommer att få se både mjölkproduktion och grisproduktion samt museum på Skagen, dessutom ges tid för personlig shopping. En mycket prisvärd resa efter att Gillet har subventionerat kostnaderna.

Helge Häggman, 0511-575 48

 

2017

Brödbak i storugn

Skånings och Valle hushållningsgille har varje år en aktivitet inför julen. I år var det brödbak i vedeldad storugn i sockenstugan i Saleby.

Alf och Ingegerd Cederbom, Ann Jakobsson, Katarina Svensson, Carola Thörnberg och Leif Saleryd i full fart med gillets brödbak.

I sockenstugan finns en vedeldad bakugn kvar från den tiden då huset var fattigstuga. På den tiden fanns en sådan storugn i nästan alla kök. I den kunde man baka fyra brödkakor åt gången.

Alla hade med sig jäst, mjölk och mjöl och kunde gå hem med tjugo eller fyrtio brödkakor alltefter om man gjorde en eller två degar. Leif Saleryd skötte ugnen och brödet blev välgräddat. I den tur och ordning man gjort sin deg fick den jäsa och bli bakad. Mellan varven avnjöts en kopp kaffe och man kunde smaka på varandras bröd efter var sitt recept. I den goda ugnsvärmen jäste degen fint på jäshyllorna. Alf Cederbom med bakfjölen passade in brödkakan i ugnen och Leif Saleryd med grisslan tog ut färdiggräddade hålkakor. Alla var mycket nöjda med den delade julbaksgemenskapen.

Lars Svensson,0512-921 42

 

Studiebesök på kungens gård

Fredagen den 24:e november genomförde Vadsbo Gille en intressant resa till Stenhammars Gods.

Vi guidades genom de stora och fina ekonomibyggnaderna av godsets djuransvarige Viktor Pålsson. Vi fick också mycket intressant kunskap om godsets köttrasbesättning.

Viktor Pålsson berättade också en del allmänt om godset och godsets historia.

Svenska Staten äger gården som sedan 1965 arrenderas av HM Kung Carl XVI Gustaf. Gården omfattar totalt 2 200 ha mark varav 1 400 ha skog och 450 ha åker och bete.

Ett stort tack till Stenhammars Gods och till Viktor för att vi blev så väl mottagna.

Lunch fick vi i Katrineholm och fika gjorde vi i anslutning till bussen. På hemresan stannade vi på korvfabriken i Sköllersta.

Mats Leuchovius, 0708-35 28 50

 

Höstträff med julbord på Vigerums krog

Kinne gille hade sin Höstträff med julbord på Vigerums krog o kaffe den 28 november. Med 43 medlemmar.

I höst förlade vi höstträffen till Vigerum, där vi åt ett fantastiskt gott julbord. Så här års brukar vi dela ut årets landsbygdspris. I år var pristagarna Therese och Joseph Ernedal från Rivendällgården Kinne Kleva. Det unga paret har med en fantastisk energi brukat upp 1,8 hektar mark som tidigare var mest sly och ogräs till en ekologisk odling med grönsaker och rotfrukter som lök, kål, morötter och rödbetor. Men även bärbuskar och äppelodling startas och planeras. Allt sker enligt ekologiska principer med kompost och naturgödsel som jordförbättring. På gården finns även får, linderödsgrisar, gäss, ankor och höns.


Ordförande Helge Häggman och pristagarna
Therese och Joseph Ernedal.

Självhushållning är ledordet för Therese och Joseph men det överskott som uppstår säljes till bland annat den Rekoring som har startats i Götene. Ägg och kycklingar säljs på blocket.

Paret har blivit uppmärksammade på trakten och kunder kommer från trakten men även från städer som Göteborg och Jönköping. Ibland får de förfrågningar på stora volymer som inte kan levereras. Under  årets  Vårrunda och Returrunda har man deltagit med sina produkter.

Landsbygdspriset består av ett diplom och 5 000 kr som vi hoppas kommer till glädje för dessa unga entrepenörer som vi hoppas att få se mycket av framöver.

/Helge Häggman, 0511-575 48

 

Äpplen och veterantraktorer

I slutet av juli genomförde Kinne gille sin sommarträff hos Knutssons på Brattefors gård i Kinne-kleva. De närmare 100 besökarna fick guidningar i äppelodlingen av Joakim Holgersson (Bramleys Must) och Magnus Knutsson visade upp deras fina samling av veterantraktorer.

Äppelodlingarna arrenderas sedan några år av Joacim Holgerssons företag Bramleys, ett ekologiskt företag som mestadels gör äppelmust. Bramleys förfogar även över fruktodlingar på Kålland, Billingen och Mösseberg och har totalt runt 15 000 fruktträd. I år upplever många att de får en väldigt låg skörd av äpplen men så är inte fallet på Brattefors. Det kan man till stor del tacka alla humlor och solitärbin för som har pollinerat i år. Humlor finns mycket tack vare ekoodlingar som finns runt omkring Brattefors och att det finns många fina miljöer för humlebon. Eventuella skadeinsekter och skorv behandlas genom besprutning ungefär varannan vecka med en blandning av rapsolja, såpa och bakpulver.

I år satsar Bramleys på nytt kylrum och nytt musteri. De satsar också på att göra en vildjäst cider. Den består av enbart äpple och bubblorna får man av tillsatt must som gör att det jäser. Cidern kan man än så länge bara köpa på vissa restauranger.

Joakim och två medhjälpare plockar all frukt själv. De finaste äpplena säljs till butik som ätäpplen och de måste plockas för hand, ett och ett. Frukten som ska gå till must kan skakas ner. Tack vare det nya kylrummet kan de nu även lagra andrasortering. I år räknar de med cirka 80 ton frukt och en produktion på 30 000 l kravmust.

Efter de två intressanta visningarna bland äppleträd och traktorer bjöd gillet på mat och kaffe som intogs i det vackra magasinet på gården.

/Helge Häggman, 0511-575 48

 

Kållands gilles sommarträffar

I juni gjorde vi ett besök på Vigrum utanför Lidköping. Där berättade ägarna Abrahamsson om sin verksamhet med god mat från närområdet i restaurangen med olika typer  konstutställningar både inom och utomhus. Vi besökte även konsthantverksbutiken där många  konstnärer säljer sina alster. Avslutningsvis avnjöts en god gulaschsoppa med kött från Läckökött som passande nog var vårt nästa utflyktsmål.

Första bilden berättar Agneta Abrahamsson om Vigrum. Nästa bild äter vi inne i gårdsbutiken hos Läckökött eftersom det oväntat började regna denna torra sommar.

En månad senare träffades vi hos Martin i Tolsjö som driver Läckökött. Martin och hans pappa berättade om företaget, hur det hela började  fram till idag med den nybyggda gårdsbutiken som invigdes tidigare i somras. De föder upp tjurar alldeles intill gårdsbutiken. Något som uppskattas av kunderna som får en inblick i verksamheten. Efter en vandring i de just nu sommartomma stallarna åt vi en god måltid med nygrillat kött. Även där var det många som tog tillfället i akt att handla i butiken.

/Karin Roland, 0703-62 96 78

 

Familjedag i Kåkind

Söndagen den 9 juli hade vi en familjedagen i Missveden, Gillet bjöd in till lekar och tipspromenad följt av grillad korv och hamburgare, kaffe och kaka. Ett tiotal familjer deltog och det blev riktigt mysigt!

/Linnéa Ivarsson

 

Fin fångst på Fiskets dag

I lördags (1 juli) var det fritt fram för våra medlemmar att fiska på Hökensås. Fiskets dag ingår i medlemsavgiften och det var många som tagit tillfället i akt att göra sig en skön picknick-dag i det härliga vädret.

Familjerna Kraft och Aspehed/Linnarsson har åkt på Fiskets dag i många år och trivdes gott i det fina vädret. Rutinerade fiskaren Lars Nordqvist visar upp sin nyfångade regnbåge på 3 kilo.


Många var morgontidiga och fanns på plats redan när fisket startade kl 8.

 

Barne-Laskes årsmöte

Deltagarna på Barne-Laskes årsmöte fick en innehållsrik kväll. Det bjöds på både nytt och gammalt om Hushållningssällskapet och man delade ut gillets Initiativpris.

Kvällen, som inleddes med en bit mat, hade två talare. Först ut var Lennart Gustafsson som höll ett uppskattat kåseri om sina 45 år som försöksledare på Hushållningssällskapet. Bodil Warolin från styrelsen informerade om Hushållningssällskapet idag.

Under de sedvanliga årsmötesförhandlingarna blev det några nyval. Ny i styrelsen är Mattias Hansson, Vedum, som ersätter Stig Johansson. Som ny ordförande valdes Stefan Aldén.

Gillet delade i år ut sitt initiativpris till Mariann och Jan Erik Svensson från Boestorp i Södra Lundby. Priset har delats ut för deras arbete som gjort det möjligt att sälja direkt mot kommunen och de säljer också sina grönsaker lokalt i affärer och marknader som skördemarknader och Bonnamarknaden i Grästorp.

Barne-Laskes Initiativpris gick i år till Mariann och Jan Erik Svensson,
prisutdelare Lars Gustafsson.

/Stefan Aldén, 070-531 21 86

 

Kålland Gilles årsmöte

Kållands årsmöte var i år förlagd till Camp Active i Lovene.

Efter årsmötesförhandlingar presenterade sig vår t.f. VD Monika Andersson Skall och gav en intressant redogörelse över Hushållningssällskapet både på riksnivå och i Skaraborg 2017.

Därefter berättade ägaren till Camp Active Lennart Engelbrektsson om historiken ,verksamheten och framtidsplaner.

Efter det följde en rundvandring i de imponerande och vackra lokalerna innan vi intog en god måltid i restaurangen.

/Karin Roland, 0703-62 96 78

 

2016

Sommarresa till Åland

Skånings Valles sommarresa gick i år till Åland. Med buss gick färden till Grisslehamn och sedan med färja till Eckerö på Åland.

Efter incheckningen på hotellet gjordes en guidad tur i och omkring Mariehamn. Kvällen avslutades med ålandspannkaka med sviskon och snömos hos Uffe på berget i Godby.

Nästa dag besöktes ett gårdsmejeri, Mattas i Finby. De första grävtagen till mejeriet togs i februari 2015 och i början av oktober stod mejeriet klart. Kobesättningen består av fem mjölkkor, två kvigor, en stut och fem kalvar. Salladsost, yoghurt och ost av halloumityp finns till försäljning. Den första omgången hårdost börjar bli mogen.

Jennifer Sundman och Lars Johan Mattson, Mattas i Finby, berättar om sitt nystartade gårdsmejeri.

Inte långt från Finby ligger Bomarsunds fästning, som började byggas av Tsar Nikolai I 1829. Under Krimkriget 1854 intogs den av engelska och franska flottstyrkor som helt förstörde fästningen. På Kastelholms slott strax intill hölls Erik XIV och Karin Månsdotter fängslade 1571.

Under bärgningen av en galeas i Ålands södra skärgård plockades fem flaskor öl upp. Stallhagens öl i Godby utvecklar och testar recepten för de ölsorter som har analyserats. På Stallhagen intogs lunch med lokalt fiskad torsk med vraköl för de som önskade.

På Marskogens lamm i Svartsmara visade Ann och Åsmund Sundberg sitt slakteri för får, finsk lantras. Lammen är vita, svarta och bruna. De har en fin ull som skickas till spinneri för att förädlas till ett mjukt garn. Även de vackra skinnen bereds.

Lena Brenner på Ålands Landsbygdscentrum som guidade oss berättade om den omfattande livsmedelsproduktionen på Åland. På Åland finns 90 % av Finlands sparrisproduktion, 80 % av päronproduktionen, 60 % av äppelproduktionen och  30 % av lökproduktionen. Livsmedelsindustrin står för 50 % av hela tillverkningsindustrins omsättning. Dagen avslutades med rundtur till lantbruk och äppel-
odlingar.

Ålands jakt och fiskemuseum samt Eckerö post och tullhus besöktes på hemresedagen innan färjan till Sverige avgick.

/Alf Cederbom, 0510-53 00 26

 

Teater och vin

Barne-Laske gjorde under hösten 2016 en tredagars resa söderut till Malmö och Köpenhamn. Resan innehöll allt från besök på vingård till teater.

Vi startade fredag morgon, med fullsatt buss och 52 deltagare, vår resa mot Malmö med första stopp på världsarvet Grimeton. Det är den första anläggningen för trådlös kommunikation över Atlanten och bygger på ingenjören och uppfinnaren Ernst Alexandersons konstruktion. Under sin livstid hann han med hela 344 patent.

Efter lunch på Fridas restaurang gick resan till Malmö och studiebesök bakom scenen hos Malmöoperan, ett fantastiskt hus och mycket intressant att titta på med hjälp av två medarbetare på Operan. Dagen efter var det premiär på Figaros Bröllop därför fanns många förberedelser inför föreställningen bakom scenen.

Lördagen inleddes med besök på Hällåkra vingård belägen på gränsen mellan Söderslätt och backlandskapet. Gården drivs av Håkan Hansson med familj och vinodlingen påbörjades 2003 och omfattar idag 20 000 plantor. Från dessa produceras både röda och vita viner som Håkan pratade engagerat om under tiden vi provsmakade. Lunchen som vi serverades kunde avnjutas med något av gårdens viner

Lördagskvällen ägnades åt teatern “Rakt ner i fickan” en skrattfest med bland annat Allan Svensson i högform.

Söndag morgon åkte vi över bron till Köpenhamn för en guidad rundtur med buss och ett par intressanta stopp hos Drottningen och den lilla havsjungfrun. Efter en paus för kaffe eller en röd korv tog vi kustvägen till museet för modern konst Louisiana. Spännande, men mycket folk och mycket bilar och lite kort om tid eftersom vi hade en tid att passa vid färjan i Helsingör. Mat var beställd ombord och vi turade några gånger allt medan solen gick ner över Öresund. Dags för hemresa till Vara mätta och nöjda efter tre dagar med härlig sol och nästan ingen vind.

/Stig Johansson, 0708-41 01 55

 

Besök hos Dahlia-sällskapet

Svenska Dahliasällskapet är en intresseorganisation för dem som gillar dahlior. Ordförande för Dahliasällskapet, Olof Ekblad, bor på Nordhalla i Saleby. Olof visade sina odlingar av nära 300 sorter av dahlior för ett fyrtiotal medlemmar i Skånings och Valle Hushållningsgille.

Besökarna fick av Olof Ekblad lyssna till en initierad berättelse om dahliornas historia, uppdelning i olika klasser, odlingsråd och förvaring av knölar. Frösådda dahlior finns också.

Dahlior växer vilt i Mexiko och kom först till Spanien och senare till Sverige. Dahlior har odlats i Sverige sedan mitten av 1800-talet. De fick sitt namn efter Linnélärljungen Andreas Dahl, son till kyrkoherden i Saleby, Kristoffer Dahl. Blommorna korsar sig lätt med varandra och bildar hybridsorter. Olof hade ett par egna korsningar men inte ännu namnregistrerade.

Den vackra sommarkvällen avslutades med kaffe i trädgårdsmöblerna i den stora trädgården på Nordhalla.

/Lars Svensson, 0512-921 42

 

Grynkorv lockade många till Logårdspuben

Barne-Laske Gille har haft pubkväll med grynkorvstema. Inbjudna var medlemmar från både Barne-Laske och Åse-Viste.

Rolf Eriksson från Erikssons Chark i Nossebro kom och berättade om deras tillverkning av grynkorv och alla andra goda charkvaror som de gör. De har fått pris flera år för sin grynkorv av Grynkorvsakademin.

Vi var ett 60-tal som fick äta grynkorv och mos med tillbehör och vi hade en mycket trevlig kväll.

/Ingrid Gunnarsson, 0512-104 29

 

Georgien

I våras reste ett tjugofemtal medlemmar från Skånings Valle till Georgien – ett vackert land på södra Kaukasus sluttningar.

Georgien har varit ockuperat av många länder. Under 1800-talet av Ryssland och sedermera Sovjetunionen. Landet blev självständigt 1991. Områdena Abchazien vid Svarta Havet och Sydossetien inne i landet, med delvis rysktalande befolkning, har sökt bli självständiga från Georgien vilket ledde till kriget 2008. Georgien betraktar dessa områden som ockuperat av Ryssland. Man odlar vin, valnötter, te, frukt, bär och grönsaker i en mineralrik jord och ett drivande växtklimat. I Georgien står mat- och vinkulturen högt. Måltiderna består av många och vällagade rätter. De är mycket stolta över sitt inhemska vin som jäses i lerkrukor på tvåtusen liter nedgrävda i marken. Saft, skal och kärnor jäser tillsammans och ger ett aromatiskt vin.

Gillesmedlemmarna besökte en skola för lantbruk, trädgård, vinodling och vinframställning. Vi träffade bondekollegor i landet och åt lunch hemma hos en familj. Vi besökte också ett mejeri och en industri som konserverade grönsaker, ett större lantbruk och en traktorförsäljare.

Uppe i Kaukasus lever fårbönderna med fårhjordar på tusen till tvåtusen djur vaktade av stora svarta hundar och herdar till häst. Hundarna, som är uppfödda i fårflocken, skyddar flocken mot såväl närgångna okända personer som vargar. Flockar som drivs vid och delvis på vägen är en vanlig syn vid den tid vi besökte Georgien. Sommartid drivs djuren högre upp i bergen där betet är fritt. Vi stannade förstås till och pratade lite.

Gruppen deltog i en söndagsmässa i ett kloster. Präst och munkar läser ur bibel och skrifter omväxlande med böner och till sist en välsignelse framme vid altaret av prästen för dem som så önskade. Munkarna driver lantbruk eller annan näringsverksamhet för sin försörjning.

/Lars Svensson, 0512-921 42

 

Kållands gilles sommarutflykter

Nystartade företag och vacker natur var något vi fick lära mer om och uppleva under våra två träffar i somras.

Keramik och “Vedumsdalens nejder”
I maj besökte vi Anna Enström i Häggesled som driver keramikverkstad och inredningsbutiken Enström och Blom. Hon berättade om sin verksamhet och om Wedumsdalens nejder. Det är ett nystartat projekt bestående av olika landsbygds-företag, de flesta strax utanför Järpås. Några andra representanter berättade under kvällen om sin verksamhet, bland annat grönsaksodling, hästbutik och Bed and Breakfast.

Vänerslingan
I juli gjorde vi ett nedslag i ett annat landsbygdsprojekt, nämligen Vänerslingan. Den går mellan Lidköping och Viggenrastplatsen utanför Grästorp. Vi besökte den gamla anrika gården Källstorp där en av ägarna, Sture Eliasson, berättade om gården. Sedan fick vi åka remmalag ut till vandringsleden som via spångar leder ut till öar och holmar i Vänern. Väl ute vid klipporna tändes grillen och de som ville tog ett dopp. Avslutningsvis berättade Agneta från Kullans Lycka om arbetet med bildandet av Vänerslingan och hur den för något år sedan blev den 18:e brunmarkerade vägen i Sverige. Nöjda vandrade vi tillbaka inspirerade och uppfyllda av vår levande landsbygd.

/Karin Roland, 0510-915 55