Ingen annan stans kan man odla svarta vinbär med samma smaker som i norra Sverige. Ingen annan än vi gör ett mousserande svartvinbärsvin enligt methodé traditionnelle.
Arctic Winery AB och SVART är resultatet av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens innovationsprojekt för att ta fram en verkligt unik produkt och att hjälpa svartvinbärsodlarna i norra Sverige att få bättre betalt för sina bär.
Den första jäsningen gör vi på hela bär, vilket ger vinet ett ganska högt innehåll av tanniner och en komplexitet som gör att det växer med varje klunk. Vinbären som växer i norra Sverige laddas dessutom med fruktsocker av de kyliga men ändå soliga nätterna. Jäsprocessen äter upp i stort sett allt socker men kvar blir bärens tydliga syra.
Vi tycker att man kan känna smaken av midnattssolen, kallnätterna i mitten av juni, av mineralerna från fjällkedjans smältvatten och de tunga tonerna av älvdalarnas svartjord. För oss smakar det här som Norrbotten och vi tycker väldigt mycket om det vi har gjort. Vi hoppas att ni också ska göra det.