Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen

Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen är ett samarbetsprojekt för livsmedelsproducenter och besöksnäringen i Jämtlands län.

I Jämtlands län finns en rik matkultur i ett attraktivt landskap med storslagen natur där råvaror produceras under goda produktionsförutsättningar. Våra matföretag har en stor potential att stärka länet som reseanledning, både nationellt och internationellt.

Livsmedelsproducenter och mathantverkare i Jämtlands län har efterlyst en organisatorisk tillhörighet med någon som koordinerar verksamheten.

Genom projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen kan Hushållningssällskapet stödja branschen i detta. Det sker genom utbildning, paketering och erfarenhetsutbyte samt genom att ge möjlighet till livsmedelsföretagen att gemensamt jobba med utvecklingsfrågor i ett matgille. På det sättet kan länets matföretag samordna måltidsupplevelser för besöksnäringen och bli mer lönsamma på kuppen!

Vi är mycket glada över att utställningen MAT, som tagits fram i samverkan med Jamtli, förlängs. I en del av utställningen kan du resa runt hos länets producenter, bland annat genom filmerna ”MAT NÄRA DIG” som producerats i projektet.  

Matakademien jobbar med Jämtlandstallriken, ett sätt för restauranger att öka sin lokala profil och minska sitt matsvinn.

Projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen är delfinansierat av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Jämtland, Matakademien och Jamtli.

Mer om vad som händer just nu i projektet:

Är du kock och vill uppleva och lära dig med om Jämtländska livsmedel och mathantverk? Häng med på vår smakresa den 9 maj. Första resan går till Härjedalen. Anmäl dig och din personal!

För närvarande jobbar vi med matgillet, vårt företagsnätverk, för erfarenhetsutbyte och ökad kompetens bland en grupp företagare i länet.

Under 2022 lanseras en webbutbildning för marknadsutställare, med syfte att öka företagares försäljning på marknader och mässor.

Vi planerar för, och ser fram emot, kampanjer för ökad konsumtion av livsmedel från Jämtland.

Här hittar du allt vi planerar under 2022 i projektet.

Har du en egen idé eller vill komma med inspel? Tveka inte att höra av dig till oss här.  

Julia Pearson, projektsamordnare och Ida Lindman, projektledare Hushållningssällskapet Jämtland

Aktuellt i projektet

Smakresa till Härjedalen 9 maj

Säljträff för alkoholfria drycker den 24 mars

Konferens 1-2 februari med REKO Jämt Här

20 idéer i Coronatid från Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen

Planering Matkompetenscentrum 2021

Inbjudan Säljträff till producenter 23 nov, Inbjudan Säljträff till restauranger 23 nov

MAT i Jämtland Härjedalen – presentation och provsmakning  

MAT föredrag – Preppa för undergången  

MAT-workshop: Barn upptäcker grönsaker! 

MAT. Utställning på Jamtli.

Produktblad Matkompetenscentrum 2020-2021

Mat nära dig filmer 

15 maj var det premiär förMatsommar 2020, och du är välkommen! Läs mer här. 

Lyssna: Ida Lindman, projektledare, berättar om Matsommar 2020 i podden “Snacka Grönt” 

Bilaga om Matsommar 

Artikel om Matsommar 

Workshop Måltidsturism Inbjudan 29 januari 

Årssammanfattning 2019 

Matsommar 2020 

Rapport: Att producera ett nätverk- studentuppsats 

Skördefest presenterar Julöppet 

Program 7 okt 

Säljträff 1 

Säljträff 2 

Inventering av matföretagen i länet 

Produktblad Matkompetenscentrum 

Företagarträff 1 

 

För mer information kontakta

 

Ida Lindman, projektledare

070-283 59 62 | ida.lindman@hushallningssallskapet.se