FaceTime a Farmer

2019 December Nytt -
FaceTime a Farmer byter namn och summerar en fantastisk uppstart

Nu när året närmar sig sitt slut summerar vi uppstarten av projektet FaceTime a Farmer. Projektet startade i augusti 2019 efter en testfas under våren. Ett halvår senare kan vi summera drygt 40 lärare och lantbrukare som fått kontakt och startat upp sina samarbeten runt om i landet. I projektet deltar producenter med mjölk-, gris-, slaktkyckling-, lamm-, ägg och nötköttsproduktion. Barn och elever från förskola upp till årskurs 6 har nu möjlighet att varje månad träffa en lantbrukare och ta del av arbetet på gården. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från både lantbrukare, lärare och elever. Nu spänner vi bågen och satsar på ännu fler samarbeten under våren.

Från och med januari 2020 kommer projektet att byta namn från FaceTime a Farmer till Farmer Time. Detta på grund av omständigheter utanför vår kontroll. Projektets arbete, syfte och mål förblir dock oförändrat.  Från januari 2020 får du därför gärna fortsätta att tagga oss i dina sociala medier med hjälp av @farmertimesverige och #farmertimesverige.

2019 April

Farmer Time (FaceTime a Farmer) är ett nytt samarbetsprojekt mellan Hushållningssällskapet Väst och Skaraborg, Vänersborgs kommun och organisationen LEAF i England.

Det handlar om att föra skolor och lantbruk närmare varandra med hjälp av digital kommunikationsteknik, att öka kunskapen om matens ursprung och att skapa intresse för att utbilda sig och arbeta inom den gröna näringen.

Metoden är lika enkel som genial och utnyttjar den kommunikationsteknik som finns på gården och i skolan. Lantbrukaren använder sin smartphone och skolan sin utrustning i form av datorer och smartboard. Genom korta återkommande videosamtal med hjälp av Facetime eller Skype kan barnen lära känna en lantbrukare och följa med i arbetet på gården under hela läsåret. Farmer Time (FaceTime a Farmer) är på så sätt ett utmärkt komplement till vanliga gårdsbesök och kan med fördel kombineras med andra informationskanaler om lantbruk, exempelvis LRF:s utbildningsmaterial “Bonden i skolan”.

Initiativtagare till Farmer Time (FaceTime a Farmer) är den engelske lantbrukaren Tom Martin, som tillsammans med LEAF revolutionerat arbetet med att lära barn och ungdomar om matens ursprung och en hållbar utveckling. Genom samarbetet med LEAF får Hushållningssällskapet nu ta del av deras kunskaper, erfarenheter och material kring konceptet men det öppnar även dörrar för ett ökat internationellt samarbete i skolorna.

Flera skolor har redan anmält sitt intresse för att delta och vi söker nu fler lantbrukare som vill dela med sig av sitt arbete med en skolklass.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta
Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare och projektledare, Hushållningssällskapet Väst 0739-609224 karin.carlsson@hushallningssällskapet.se

Besök gärna vår hemsida för mer information. https://facetimeafarmer.se