5 snabba med en av våra byggkunder 

Det är drygt sex år sedan Lars Jönsson började fundera på att bygga nytt stall. Av flera anledningar dröjde det till sommaren 2019 innan han kontaktade byggrådgivare Therese Ljungberg för rådgivning.

Varför valde du rådgivning från Hushållningssällskapet? 

– Det kändes skönt att gå till en oberoende rådgivare eftersom man kunde bolla idéerna helt fritt. Går man till en entreprenör och gör ritningen är man ganska fast vid att köpa stallet från dem oavsett om man tycker det är bästa lösningen eller ej.  

Vad fick du hjälp med? 

– Vi tog hjälp med framförallt ritning och förprövning. Vi hade en ganska tydlig bild av hur många djur vi ville ha och hur stort vi skulle bygga. Sen rådde Therese oss att bygga något större vilket vi nu i efterhand ser var nödvändigt. En sak vi är lite extra nöjda över är kalvgömman. Den visste vi först inte hur vi skulle placera för att nyttja ytan på ett bra sätt men lösningen blev att göra en gemensam kalvgömma mellan två koboxar. Kalvgömman kan dessutom användas till avelstjurarna fram till kalvning.  

Blev allt som du tänkt dig? 

– Nej. Vi hade en plan om vart vi skulle bygga sen tog vi hit byggrådgivaren och gick ett varv runt gården. När vi visade vår tilltänkta plats skakade hon på huvudet och pekade ut en annan plats. Den platsen vi hade valt låg bakom andra byggnader i en sluttning och Therese menade att markarbetet skulle ta lång tid och bli betydligt dyrare. Efter att ha tänkt över saken så gick vi på hennes idé om att lägga stallet framför huset och det blev väldigt trevligt. Trots att det var plant tog markarbetet en hel del tid. Men vi är nöjda med placeringen och har man byggt något nytt vill man titta på det. Där sparade vi in ganska mycket pengar också vilket jag såklart är tacksam för.  

Vad var svårast under bygget? 

– Vi valde ju att ta hjälp så det blev inte särskilt svårt. Man kan ju ta reda på alla saker själv egentligen men då hade det tagit betydligt längre tid. Therese hjälpte oss bland annat med förprövningen och när Länsstyrelsen kom med frågor som vi inte riktigt förstod så bollade vi frågorna med Therese vilket som kändes tryggt.  

Hur känns det nu när stallet är klart? 

– Fantastiskt! Trots att vi har fler djur så går arbetet betydligt snabbare i det nya stallet. Sen känns hanteringen av djuren väldigt säker vilket är viktigt för oss.