Matlabbet – Best in the World!

Boken Matlabbet och Hushållningssällskapet Hallands matkonsult Martina Jönsson prisades vid kokböckernas Oscarsgala ”Gourmand World Cookbook Awards” med en bronsplats. Priset delades ut i Yantai, Kina 27 maj. De tre böcker som når pallplatsen har rätt använda ”Best in the World” om sin bok.

– Det känns galet skoj och helt fantastiskt, säger Martina Jönsson på plats i Kina.

Gourmand World Cookbook Awards kan närmast likna kokböckernas olympiska spel eller som kokböckernas Oscarsgala. Det finns deltagande finalister från 134 länder och det totala antalet finalister uppgår till 1372. Dessa representerar mindre än 3 % av det totala antalet böcker som publiceras årligen över världen.

– Att ens nå en finalplats var enormt stort, med tanke på alla böcker som ges ut och alla som skickas in till tävlingen, berättar Martina.
– Det delades ut priser i 90 olika kategorier och juryn berättade att kategorin för barnkokböcker är den som börjar bli mest populär, med mest tävlande bidrag och svårast att bedöma. Så därför känns det extra roligt att bli uppmärksammad och prisad, fortsätter Martina.

Matlabbet – goda experiment för hungriga barn är en experimentbok där barn får använda sina sinnen för att utforska och upptäcka smakernas fantastiska värld. Syftet med boken är att väcka barns intresse för mat och att lägga grunden till goda matvanor i framtiden. Boken bygger på ett projekt finansierat av Allmänna
Arvsfonden.

– Det har varit en väldigt intressant och spännande upplevelse! Och ett väldigt bra avslut med Bäst i världen-titel till Matlabbet, säger Martina Jönsson.

Matlabbet har tidigare blivit tilldelad andra pris som Årets Måltidslitteratur av Måltidsakademins Biblioteksstiftelse och var Sveriges nominering i kategorin ”Mat till barn och unga” i den nordiska tävlinge EMBLA Nordic Food Awards.

Läs mer om Matlabbet – goda experiment för hungriga barn på matlabbet.nu.

Martina Jönsson nås på 035-465 15 eller martina.jonsson@hushallningssallskapet.se (hemma i Sverige igen den 30 maj).