Välkommen till Kulturreservatet Åsnebyn

Att komma till Åsnebyn är som att ta ett steg tillbaka i tiden, fast ändå inte. Gården bjuder på ett spännande landskap fyllt med natur- och kulturupplevelser, allt från järnålderns gravar till 1900-talets jordbrukslandskap. Detta vill vi visa och utveckla!

Ta med kaffekorgen och njut av utsikten över sjön eller delta i något evenemang på gården. Landskapet på Åsnebyn står alltid öppet för strövtåg. Just nu pågår arbetet med att utveckla verksamheten i kulturreservatet. Är du interesserad av kulturreservatet och vilka aktiviteter som skulle kunna vara på gården är du välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. Det finns dock anledning att besöka Åsnebyn även dagar utan anordnade aktiviteter!

Åsnebyn gård, hsväst, IMG_2744

Vandra i odlingslandskapet

Ett par slingor har lagts ut i terrängen. Med hjälp av numrerade stolpar och en broschyr kan Du guida Dig runt på gårdens marker. Slingan går i form av en åtta så att du enkelt kan välja att gå halva eller hela rundan. Du går genom inägomarken med spår efter bl.a. äldre tiders bosättning och gammal jordbruksteknik och vidare mot utmarken. Tänk att landskapet går att läsa som en bok, där tex. markutnyttjande från längre tillbaka syns i terrängen som olika kapitel!

Besök gamla smedjan

På behörigt avstånd från gårdsbebyggelsen ligger den lilla smedjan med bevarad inredning och tillhörande brunn och branddamm. Här smidde bonden för husbehov och här skoddes hästarna. I den bakre delen av huset ligger brygghuset som på senare år också fick tjäna som badrum. En smedja fanns förr på de flesta gårdar men inte många är bevarade.

För mer information kontakta

Christina Milén Jacobsson
cmj@hushallningssallskapet.se
0521-72 55 15

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.