Sommarresa, 2 dagar till Sala

4 juli, 2017

Arrangör: Kinne gille

Välkomna till årets sommarresa som i år går till Västmanland. Vi besöker dag ett Stora Ekeby och samt det besökscenter som byggts efter den stora branden 2014. Dag två åker vi till Sala silvergruva och Skultuna fabriksbutik och messingsbruk. OBS gillet sponsrar resan vilket ger ett mycket förmånligt pris!

Läs inbjudan som pdf

Tisdag 4 juli

08.00 åker vi från Götene med Nybergs Buss.

Stora Ekeby Säteri. Resan går norrut mot Västerås och vi börjar med besök på Stora Ekeby Säteri. Redan år 1304 omtalas Stora Ekeby Gård för första gången och sedan dess kan vi följa gårdens anor, öden och ägare.Kika gärna in i gårdsbutiken ”Mangelboden” med ekologiskt nötkött och produkter från trakten. Här finns också en ridklubb.

Lunch serveras i Mangelboden under besöket.

Färden fortsätter norrut mot Ramnäs där vi gör ett besök i eldstormens spår. Vi tittar på det besökscenter som byggts upp samt får en guidning i Hälleskogsbrännan. Skogsbranden lämnade efter sig ett helt nytt landskap på över 14 000 hektar. Länsstyrelsen har nu säkrat en yta på 6 400 hektar i den södra delen. Det nya reservatet får namnet Hälleskogen och skapas för att skydda de unika naturvärden som uppkommer ur brandens spår.

Därefter incheckning på Ramnäs Hotell & Konferens. Kanske vill du njuta i hotellets relax-avdelning med bastu, minigym, pingis, dart och ljusterapi-rum före vår 3 rätters middag som serveras kl. 19:30 i restaurangen. Baren har öppet hela kvällen med biljardbord och TV.

Onsdag 5 juli

Avresa 09:00 mot Sala silvergruva. Efter en härlig frukostbuffé checkar vi ut och lämnar hotellet för dagens första besök, Sala Silvergruva. Driften lades ner 1908, då hade verksamheten pågått i mer än 400 år. Idag är gruvan ett levande besöksmål, både ovan och under jord. Vi får en guidning 155 m under jord där Ulrica Eleonora gruva breder ut sig. (handikappanpassat). Tänk på varma kläder och skor då gruvan håller ca +2 grader. Efteråt finns tid att besöka Gruvmuseet och butikerna på området.

Lunch på Värdshuset. Här sitter du i en historisk miljö i den gamla Konstmästargården, där gruvans Konstmästare bodde från sent 1700-tal.

Färden går söderut igen, till Skultuna Fabriksbutiker & Messingbruk. Bruket ligger sedan över fyra sekler på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast. Butikerna erbjuder fabrikspriser på stora mängder utgående och 2:a klass sortiment från ett 20-tal leverantörer som Orrefors, Kosta Boda, Ekelunds, Snö of Sweden, Målerås och självklart Skultuna. Även Iittala har en stor outlet på området. Det nyrenoverade Bruksmuseet ligger i anslutning och har fri entré. Vid 15-tiden blir vi serverade kaffe och fikabröd i Å-cafét medan vi tittar på den nyproducerade filmen (15 min) om Messingsbruket med Peder Lamm som presentatör. Därefter fri tid för mera shopping etc. om önskas.

Mot Götene. Vi kliver på bussen en sista gång och ger oss av hemåt.
Beräknad ankomst till Götene 20:00.

Pris: 1 450 kr per person
Gillet är glada över att kunna sponsra resan och du betalar endast 1 450 per person för hela arrangemanget!

I priset ingår: Bussresa t/r, övernattning i dubbelrum inkl. frukost, 2 luncher,
1 middag, 1 em-kaffe samt entréer, guidningar och besök enligt programmet.

Anmälan senast den 28 april till N&N resor

e-post: info@nnresor.se eller telefon: 0511-502 46.

Betalning senast 15 maj till Kinne Gilles plusgiro 17 76 00-4.

Hjärtligt välkomna med på denna resa!
Gillesstyreslen

 

Dela sidan

Fler evenemang

Kalender